Ilyen még nem volt az újévi sakkversenyen
Sport

Ilyen még nem volt az újévi sakkversenyen

Olyan fordult elő az újévi sakk villámversenyen, amelyre a sportesemény több évtizedes történelme során még nem volt példa. Aki megnyerte a szellemi tornát, nem vihette haza a vándorserleget, sőt a második helyezett sem. A nevető harmadik az a Márta Dominik lett, aki 2014-2016. között minden alkalommal győztes  volt. Hogy mi történt pontosan vasárnap délután a Szakiban? 

 
Szécsényi Mihály és Marika évtizedek óta nagy lelkesedéssel szervezi Kiskunhalas első sporteseményét, az újévi sakk villámversenyt. 2017. január elsején, délután a Szaki nagytermébe várták a nevezőket. A szellemi torna szerelmesei hiába töltötték esetleg bulizással szilveszter éjjelét, erre az alkalomra összekapják magukat és eljönnek erre a megméretésre. Idén 21, mindenre elszánt sakkozó, a 9 évestől a 82 évesig bezárólag, minden korosztályt érintve ült asztalhoz.
A mostani esemény különlegessége volt, hogy Károlyi Tibor nemzetközi mester itt mutatta be Portisch Lajosról, a magyar sakkélet legjelentősebb személyiségéről írt könyvét. Tibor korábban több alkalommal is részt vett már a halasi villámversenyen, sőt teniszezőként, gyorstollas játékosként is gyakran jár városunkban. A bemutató után a bajnokság legfiatalabb résztvevője, Kartali Tibor fújta meg a rajtot jelentő trombitát.
Izgalmasan alakultak a mérkőzések. Olyan fordult elő a végeredmény kapcsán, amelyre eddig még nem volt példa. A szolnoki Udvardi Zalán csupán fél pontot engedélyezett ellenfeleinek, így ő végzett az első helyen. Igen ám, de a kiírás szerint Bács-Kiskun megye sakkbajnoka csak megyebéli sportoló lehet. A második helyen a budapesti Szakolczai Péter végzett, ám ő sem felelt meg a kritériumnak. Így a harmadik helyen végzett halasi Márta Dominik vihette haza ismét a vándorserleget, immáron zsinórban negyedik alkalommal. 
A halasiak közül Balogh Ferenc a 4. helyen zárt, Bor Ferenc a 8., Fekete Alex a 11., Fekete Martin a 12., Balogh Judit a 13., Papp Bence a 14., Babós Imre a 17. Erdődi Imre a 18., Kartali Tibor a 19., Nagy Sándor a 20. helyen végzett. Különdíjat kapott a legsportszerűbb versenyző, Kartali Tibor és az a Demeter Dorina mesterjelölt, kétszeres országos bajnok. - A verseny sportszerű keretek között zajlott, valamennyi résztvevő díjat, vagy ajándékot kapott, találkozunk 2018. január elsején - fogalmazott Szécsényi Mihály. 
Jáger Levente (GALÉRIA)