Kicsihuszár Tanoda
Sport

Kicsihuszár Tanoda

A Kiskunhalasi Lovasbandérium 2018-ban is folytatatja a hagyományok ápolását és több újdonsággal készül az érdeklődők számára. Ezek közül az első a havonta megrendezésre kerülő "Kicsihuszár Tanoda", amelynek első eseménye január 13-án 9 órától vette kezdetét a Hirling József  Lovasparkban. Rózsahegyi Róbert a bandérium elnöke és egyik tisztje, a szintén egyesületalapító Miklósszegi  Ferenc irányítása mellett tucatnyi gyermek ismerkedett a lovas élet alapjaival szombat délelőtt.


A kiskunhalasi lovas hagyományok ápolásának egyik legjelentősebb mozgatója a Kiskunhalasi Lovasbandérium, színtere pedig az egykori határőr lovasiskola, ma a legendás parancsnok, Hirling József  nevét viselő lovaspark. Az érdeklődök a "Kicsihuszár Tanoda" esemény keretében tapasztalatot szerezhettek a lovak körüli feladatokról, úgy mint a lóápolás, a gondozás, a szerszámok, felszerelések megismerése, karbantartása, a lovak etetése, itatása. 

Rózsahegyi Róbert, a bandérium elnöke segít a lószerszámok megismerésében.

A ismerkedés mellett a gyakorlati cselekvés az akció része volt, az-az a gyermekek tevőlegesen végezhették a lovak körüli mindennapos munkát, természetesen játékos formában.

A LEGO játékhoz hasonló fejtörést igényel a lószerszámzat összerakása.

Az istállóban való mozgás, a lovakhoz való közeledés alapjait tanították meg a tapasztalt vezetők kíséretében. A játék része volt például a lovak kedvenc csemegéjéből, a karikákra vágott sárgarépából a zabos kosárba különböző minták készítése.

A lovak csemegéjéből kreatív formák születtek a zabos kosarakban.

A Nyereg Klub tantermében a lószerszámok helyes összerakása szintén része volt a tananyagnak. A vidám csapat tagjai jókat derültek egymáson, ahogy megpróbálták rendeltetésszerűen összeállítani a lószerszámzatot. A végére persze minden sikerült.

Büszke elégedettség a jól sikerült játékos gyakorlat után.

Rózsahegyi Róbert elmondta, hogy havonta egyszer megismétlik ezeket a gyakorlatokat az érdeklődő fiatalok részére, amelyről a Hilring József Lovaspark facebook oldalán adnak előre tájékoztatást. A részvétel minden esetben ingyenes.