Magas színvonal, színes programok a lovas napokon
Sport

Magas színvonal, színes programok a lovas napokon

Nyolc év szünet után ismét nemzetköz díjugrató lovasversenyt rendezhet Kiskunhalas. A Hirling József Lovaspark közönsége ezúttal a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) programjában szereplő CSI** minősítésű versenyt láthat április 29-tól május 1-ig. A programban a díjugrató versenyeken kívül, több kísérő esemény és szabadidős lehetőség is szerepel, ami a sportág rajongói mellett a családoknak is kellemes kikapcsolódási lehetőséget ad.

Az 1968-ban indult, Kiskunhalason május elsejei nemzetközi lovasversenyként emlegetett esemény komoly múlttal rendelkezik. Ahogy azt annak idején, a regnáló parancsnok, Hirling József megálmodta és magvalósította az esemény nem csak sportágról, hanem a lovas kultúráról és a népszórakoztatásról is szólt. A hagyománynak megfelelően, a rendező Kiskunhalasi Lovasbandérium SE is széles látogatói réteg szórakoztatását célozta meg a háromnapos rendezvény során. Az esemény fővédnöke Pintér Sándor belügyminiszter, aki külön miniszteri díjat ajánlott fel a legrangosabb versenyszámra, a Grand Prix-re.

Fazekas István, a lovasparkban felkészülő sportoló lesz az arca a hamarsan elkészülő, versenyt népszerűsítő plakátnak

A versenyhelyszín naponta  reggel nyolc órától látogatható, a belépés ingyenes lesz. A díjugrató versenyek nyitott kategóriái mellett korosztályos lovak és a 25 év alatti lovasok megméretése is szerepelt. Halasi hagyomány a kitartásos magas ugratás (Puissance) megrendezése, amely május elseje egyik kiemelt versenyszáma lesz. Szintén az utolsó napon tartják a Grand Prix versenyszámot Kiskunhalas város díjáért. A három nap során 19 versenyszámot rendeznek a lovaspark zöld gyepén.

A Kiskunhalasi LTSE lovasa, a magyar lovasport egyik álló csillaga, Weinhardt Viárg egy korábbi halasi versenyen

A negyvenkettedik alkalommal rendezendő kiskunhalasi lovasverseny nem csak a díjugratásról szól. Sok más programból válogathat a közönség. A Százszorszépföld egyesület különböző helyi kézműves termékek kirakodó vásárát rendezi be  a lovasparkban és lovas felszerelések is szerepelnek majd a portékák között. A Sóstó Csárda sátras étterem-büfé szolgáltatással várja a délalföldi ételek-italok kedvelőit. A verseny eredményeit óriás kivetítőn is figyelemmel kísérhet a közönség, amit a vendéglátóhelyen nagyképernyőn követnek az érdeklődők..

A verenyre ingyenes lesz a belépés és színes, a családok számára is kedves porogramokkal készülnek a szervezők

Bemutatók is színesítik a verseny szüneteiben a nézőket. Május 1-jén a Kiskunhalasi Lovasbandérium karusszel bemutatja mellett a halasi lovastornászok is fellépnek. Szintén az ünnepnapon vendégszerepel egy félórás műsorral Pintér Tibor vezetésével a Nemzeti Lovas Színház társulata. A verseny kiírása, a napi versenyprogramok ide kattintva találhatók.

A Sóstó Csárda vendéglátó sátorral várja a kilátogatókat, de helyi kézműves termékek kirakodó vására is lesz a lovasparkban.