Visszavonult a halasi csoda ló
Sport

Visszavonult a halasi csoda ló

A múlt hétvégén rendezték Budapesten a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokságot, amelyen több szép halasi lovas siker is született. A Nemzeti Lovardában több ezer ember előtt rendezett bajnokságon egy más jellegű, megható esemény is történt. Weinhardt Virág gyermek EB győztesünk kiskunhalasi tenyésztésű, nagy sikereket, hazai és nemzetközi eredményeket elért lovát, Bognár Jen-Cor-t ünnepélyes keretek között visszavonultatták.

A vasárnapi döntők napján egy megindító eseményen vonultatták vissza Bognár Jen-Cor-t a Nemezeti Lovarda közönsége előtt. A felnőtt díjugrató döntő előtt Weinhardt Virág percekig lovagolt a közönség előtt Bognár Jen-Cor-ral, miközben egy a lova sikereiről összeállított videó anyagot vetíttek az arénában (az anyagot Bereczki Zsolt, a Halas Tv munkatársa állította össze).

Weinhardt Virág meghatódottan törölgette könnyeit Bognár Jen-Cor búcsúfellépésén


A körözés végén Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke és Füzér Gábor, Virág edzője és a ló felfedezője köszöntötték gyermek Európa bajnokunkat és a visszavonuló lovat, majd lótakarót helyeztek rá. Bognár Jen-Cor a jövőbeni életét, immár versenyzés nélkül, tenyésztésben folytatja.

A pályabejárás során Bognár Jen-Cor-t bemutató kisfilmet játszottak be a kivetítőn

Bognár Jen-Cor pályája

Bognár Jen-Cor 2002. március 10.-én dr. Bognár István kiskunhalasi tenyésztő ménesében látja meg a napvilágot. Apja a nagynevű holsteini fedezőmén, Coriander, anyja Bognár Jennifer, egy Justboy apaságú kanca. Már csikókorában is kitűnik szépségével, így címlapon is szerepel.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke és Füzér Gábor, Virág edzője és a ló felfedezője a nyerő párossal

Jen-Cornak, mielőtt bekerül a versenysportba, két méncsikója is születik. A fekete kancát Nagy Sándor lovagolja be, majd 2009-ben hét éves korában kezdik el versenyeztetni. Ekkor figyel fel rá Füzér Gábor, aki frissen rajtengedély vizsgázott tanítványának megvételre ajánlja. Így kerül Bognár Jen-Cor 2010 novemberében Weinhardt Virág tulajdonába. Következő évben 2011-ben a páros megnyeri a Championátust gyermek kategóriában.

Virág édesanyja Szilvia asszony és Juhász Tibor, az MLSZ elnökségi tagja a nézőtéren

2012-ben, már a gyermek válogatott keret tagjaként, Linzben első, harmadik, Grand Prix-ben pedig negyedik helyezést érnek el. Májusban Lamprechtshausenben a Nemzetek Díjában és a Nagy Díjban is másodikok lesznek. A budapesti Nemzetek Díjában is második lesz a gyermek csapat.Wiener Neustadtban a gyermek Grand Prix-n szintén második helyezést érnek el. Augusztusban kijutnak az Európa-bajnokságra Ebreichsdorfba, ahol már az elődöntőben 99 indulóból a 9. helyen végeznek. A középdöntőben, amely egyben a csapatversenyt is jelenti az ötödik helyet sikerül megszerezniük. A döntőben miután mindkét fordulóban hibátlanul teljesítenek, bekerülnek a három összevető közé, és ezüstéremmel térnek haza.

Következő évben, 2013-ban Lamprechtshausenben Nemzetek Díjában a harmadik helyen végeznek, majd Budapesten a CSIO-n pedig a győztes csapat tagjai.  Ebben az évben az Európa-bajnokságot a távoli Vejer de la Frontérában rendezik meg. Jen-Corék már az elődöntőben, majd a középdöntő mindkét fordulójában is hibátlanul teljesítenek. A gyermek magyar csapat bronzérmes lesz. A páros ismét bekerül a döntőbe, ahol mindkét fordulóban hibátlanul mennek, és ugyanúgy mint előző évben szintén három összevető mérkőzik meg az érmekért. Miután Jen-Cor az összevetés pályáján sem hibázik, Európa-bajnokok lesznek.

Bognár Jen-Cor utolsó versenyzői tiszteletköre

2017-ben holtversenyben megnyerik a bábolnai U25-ös GP-t, 2018-ban pedig a kecskeméti U25-ös GP-t. Bognár Jen-Cor 17 évesen nyugdíjba vonul, és reméljük, hogy a jövőben még sok tehetséges csikóval fogja megörvendeztetni a magyar díjugrató sportot.