Weinhardt Virág, a díjugrató sport csillaga
Sport

Weinhardt Virág, a díjugrató sport csillaga

Weinhardt Virág épp egy évtizede van jelen a díjugrató sportban, de eredménysora már egy életre elég lenne sok lovasnak  idehaza és külföldön is. A november végi, Budapesten rendezett CSI**W Világkupa fordulóban, Chiclana nevű lovával megnyerte a Nagydíjat (címkép: Hajdu Krisztina). Az év egyik legnagyobb magyar díjugrató sikere után Virággal, a Kiskunhalas határában található lovavardájánál beszélgettünk édesanyja, Szilvia társaságában, amelyhez Szotyori-Nagy Kristóf, a szakág elnöke is hozzátette véleményét.  

KI: Hogyan kezdődött a pályafutásod?
W. Virág: 2007-ben kezdtem lovagolni. Bár nagypapámmal sokat voltam a lovak körül, de 10 évesen döntöttem úgy szüleim támogatásával, hogy megkeressük Füzér Gábort, hogy foglalkozzon velem. Innentől eléggé felgyorsultak az események. 2010 tavaszán kezdtünk el együtt dolgozni, és ősszel már rajtengedély vizsgát tettem. Ekkor kaptam meg a kiskunhalasi tenyésztésű Bognár Jen-Cor-t. Gábornál minden alapot megkaptam. Heti ötször biztos ott voltam a lovardában a tanulás mellett. Friss rajtengedélyvizsgásként Kecskeméten volt az első versenyem, ami már rögtön nagyon jól sikerült.

KI: Aztán 2011-ben Champion lettél a gyermekeknél Tápiószentmártonban.
W. Virág: Igen. Ez eléggé gyorsan jött. Akkor még nem rendeztek gyermek korosztálynak magyar bajnokságot, így a championátus adott lehetőséget országos megméretésre.  Ebben volt társam  a mai napig velem élő kedvencem Bognár Jen Cor, akivel nagyon sok szép eredményt értünk el együtt.

KI: Mi állt a siker mögött?
W. Virág: Sok-sok gyakorlás, de ezt nem teherként, hanem lehetőségként éltem meg. Magával ragadott az az egész világ, amit Gábornál az istállóban láttam, a versenyekre készülés, a lovak  rendberakása, felkészítése. A tanulás mellett az iskola után a lovaglás, és a lovakkal való foglalkozás töltötte ki a délutánjaimat.

Chiclana nyergében, Weinhardt Virág, a fedettpályás CSI**W GP győztese az eredményhirdetésen (fotó Hajdu Krisztina)

KI: És jött az „aranyos” lóról esés Tápiószentmártonban.
W. Virág: 2011-ben Nyíregyházán volt a Championátus első fordulója, amely után már vezettem a gyermek kategóriát, majd mivel a másodikon fordulón, Tápiószentmártonban is jól mentünk, győzni tudtunk Jen-Cor-ral. Ekkor történt, hogy a győzelmi takaró felhelyezése közben a rendkívül érzékeny, rebbenékeny lovam, megugrott, és olyan szerencsétlenül estem, hogy eltörött a karom. Így sajnos a dobogóra már felkötött kézzel álltam fel.

KI: Nagy lökést adott a győzelem?
W. Virág: Ezek után  született egy döntés, hogy legyen még egy lovam. A döntés nagy motivációt adott, hogy több lóval kellett dolgoznom. Ez újabb szintet jelentett, amikor különböző vérmérsékletű lovakkal párhuzamosan készülök, versenyzek. Mindezek mellett az utánpótlás szövetségi kapitány 2011-ben, az év végi közgyűlésen meghívott a gyermek válogatottba, ami hatalmas elismerésként ért. 2012 tavaszán már Linzben, válogatottként szálltam nyeregbe, ahol a gyerek nagydíjban helyezett lettem. Ezután Lamprechtshausenben az EB minősítő  versenyen  Jen Cor-ral a gyermek nagydíjban másodikak lettünk. Tagja lettem az utánpőtlás válogatott utazókeretének.

KI: És 2012 nyarán következett Ebreichsdorfban az utánpótlás EB.
W. Virág: Ausztriában, egyéniben és csapatban versenyeztem Jen Cor-ral. A magyar gyermek válogatott csapatunk ötödik helyezést ért el, egyéniben ezüstérmet nyertem. Nagyon örültem, de igazából fel sem fogtam. Mindig nagyszerű a világban jól ismert lovas helyszíneken pályára lovagolni. A súlyát gyerekként nem éreztem ezeknek a sikereknek. Élveztem, hogy lovagolhatok, versenyezhetek és nagyon jó volt, amikor az eredményhirdetésen is részt vehettem.

KI: Alig egy év és Spanyolországban EB győzelem a következő állomás.
W. Virág: Egyéniben és csapatban is  szerepeltem Vejer De La Fronterában az EB-n. Edzőmmel és édesanyámmal leültünk beszélgetni a spanyol utazás előtt. Nem volt egyértelmű, hogy elmegyünk. A hosszú út, a 3200 km a lovaknak nagyon sok kockázatot rejtett. Szempont volt az is, hogy az előző évi második helyezésemet nagyon nehéz lenne felülmúlni. Végül az indulás mellett döntöttünk. Majd egy hétig utaztunk oda a pihenőkkel. Nagyon fárasztó volt, de megérte. Csapatban bronzérmesek lettünk, egyéniben pedig megnyertük Jen-Cor -ral a gyerek EB-t. Az elődöntőben, a középdöntőben, és a döntőben is végig hibátlan pályákat tudtunk menni. A verseny érdekessége, hogy ugyanúgy, mint a tavalyi EB-n hárman vetettünk össze a három éremért, de most nem hibáztunk.

KI: Egy EB győzelem azért megpecsételi az ember sorsát.
W. Virág: Majdnem, de biztos, hogy mérföldkő lett az életemben. Ez egy nagyon komoly megerősítés volt a jövőre nézve. Felfigyeltek rám, interjúk, élménybeszámolók következtek, ami szokatlan helyzetet teremtett.

Virág Bognár Jen-Cor nyergében, bal oldalon édesanyja, Szilvia, a jobb oldalon edzője, Füzér Gábor

KI: A további korosztályokban is szép eredmények születtek.
W. Virág: Ahogy átléptem az ifjúaági korosztályba, azért nem úgy jöttek rögtön az eredmények.  Mondták, hogy nem lesz egyszerű a váltás a két korosztály között, hiszen itt hirtelen jóval nagyobb magasságokon kell versenyezni. Az első ifjúsági évem igazából csak felkészülés volt a következő évekre.

KI: Hogy ment a kudarcok feldolgozása?
W. Virág: Olyan alkat vagyok, aki magában rendezi le az eredménytelenséget és ebben segítenek a környezetemben. Gábor elmondta mindig, hogy ő mit látott, hol látta a hibát. Édesanyám is hagyta, hogy magamban rendezzem a dolgokat.

KI: Összességében azért a fiatal kategóriák is jól mentek.
W. Virág: Hazai szinten és a nemzetközi versenyeken is jó eredményeket értem el lovaimmal ifjúsági és fiatal lovasként.  Egyéni és csapatbajnokságot is nyertem a korosztályokban. Sőt a felnőttek között ifjúságiként 2017-ben a felnőtt összetett GP sorozatot megnyertem. Ugyanebben az évben Samorinban az Ifjúsági EB-n, akkor már másik fantasztikus lovammal Chiclana-val 6. lettem, amivel ifjúsági olimpiai kvótát szereztem. Igaz a következő évben, amikor rendezték már nem én, hanem válogatott sportolótársam használhatta fel a kvótát, mert „kiöregedtem”.

KI: Közben saját lovardád lett.
W. Virág: Igen, már öt éve saját istállómban készülök Halas határában. A család mezőgazdasági vállalkozásának területén, még nagypapám kezdeményezésének köszönhetően – aki híres volt lószeretetéről, és aki már sajnos nem érhette meg azt, hogy az unokájából lovas ember lett- kialakítottunk egy istállót és annak környezetét.  Ez igen nagy felelősséget ró rám, de sok segítséget kapok édesanyámtól, nagybátyámtól, a család többi tagjától, és a barátomtól is.

KI: Most már a felnőttek világában kell helytállnod.
W. Virág: Utolsó évem volt a fiatal lovasoknál 2020, de már korábban is vállaltam a felnőttek közötti megméretést. 2018-ban a fedeles felnőtt bajnokságot Equest Cha-Cha-val nyertük meg, ugyanebben az évben felnőtt OB-n Chiclana-val egyéni ezüstérem birtokosa lettem, csapatban pedig aranyérmet nyertünk. A franciaországi utánpótlás EB-n fiatal lovas kategóriában szintén Chiclana-val 14. helyezést értünk el. Az utóbbi két évben is jól mentem a fiatalok nemzetközi mezőnyében, amit érmes helyezések igazolnak egyéniben és csapatban is. A két héttel ezelőtti CSI2*W Grand Prix 1. hely pedig a  2020-as év megkoronázása volt. Nagyon színvonalas nemzetközi mezőnyben tudtuk Chiclana-val megnyerni a Nagy Díjat. Nagyon sok elismerést kaptam mind a külföldi, mind a hazai versenyzőktől, és a szövetségtől is.

Lázár Vilmos MLSZ elnök, Weinhardt Virág (Bognár Jen-Cor), Füzér Gábor edző, Szotyori-Nagy Kristóf szakági elnök (balról jobbra, fotó Kovács Iván)

Virággal történt beszélgetésünk végén édesanyja, Szeitz Szilvia is hozzáfűzött pár gondolatot az interjúhoz.
Sz. Szilvia: Igazából mindig Virág kezében volt a döntés lehetősége, soha nem próbáltuk befolyásolni. Egyrészt úgy gondolom, hogy aki ezt a sportot nem űzte, nem tud igazán hiteles tanácsokat adni, másrészt pedig az önálló döntések csak őt erősítik. Virág már egészen kicsi korától lovagolni szeretett volna, amelyben jelentős szerepe volt annak, hogy édesapám minden szabad idejét unokáival a lovak között töltötte. Megfelelő időben találkoztunk Füzér Gáborral, aki Virág edzője lett, és akivel a mai napig együtt dolgoznak Ő segített kiválasztani Virág első lovát is, illetve a mai napig segít nekünk ebben. Szerencsére adottak voltak a lehetőségeink területi szempontból is ahhoz, hogy létre tudtuk hozni ezt a lovardát. Virág minden versenyén ott vagyok, hiszen azon kívül, hogy nagyon sokat segítek a szállításban, etetésben, lóápolásban, el sem tudnám képzelni, hogy ne legyek részese ennek az egésznek. Elmondhatatlan öröm megélni versenyről versenyre Virág sikereit.

Weinhardt Virág Grand Prix győzelmét követően Szotyori Nagy Kristóf, a szakág elnöke nyilvánított véleményt.

Szotyori Nagy Kristóf: Virág egy évtizede van benne a díjugrató sportban. A magyar lovassport álló csillaga. A 2011-es champion címével került be a magyar díjugrató sportunk élmezőnyébe.Korábban nem volt Európa bajnoka a magyar lovassportnak, ő ezt a címet megszerezte és csapatban bronzérmet hoztak. Azóta folyamatosan jelen van a hazai és a nemzetközi lovas életben. Páratlan sikerszériát ért el. Szlovákiában az Ijfjúsági EB-n egyéniben dupla hibátlannal a döntőben 6. helyezést ért el,ezzel a teljesítménnyel történelmünkben először ifjúsági olimpiai kvótát szerzett Magyarországnak.  Utánpótlás lovasként a felnőttek között fedett pályán és szabadtéren is kiválóan helytáll. Extra csúcsteljesítmény, amit Weinhardt Virág az évtizedben elért, példaértékű 10 évet tudhat maga mögött.  Mindezt Kiskunhalasról, nagyrészt szülői támogatással, egy kiváló edző, Füzér Gábor segítségével. Következetes, céltudatos lovaslány, aki nagy alázattal végzi a sportolói feladatait.

A 2018-as egyéni, felnőtt díjugrató magyar bajnokság eredményhirdetésén (Budapest) veszi át az ezüstérmet Virág Juhász Tibor zsűri elnöktől (fotó Kovács Iván)

Weinhardt Virág főbb hazai és nemzetközi eredményei 2010-től:
2011- Gyermek Champion
2012- EB egyéni ezüstérem
         EB csapat 5. hely
2013- EB egyéni aranyérem
         EB csapat bronzérem
         Fedeles Gyermek Bajnokság egyéni aranyérem
         Gyermek Championátus egyéni ezüstérem
2015- Ifjúsági OB egyéni 5. hely
         Utánpótlás OB csapat aranyérem
         Ifjúsági EB csapat 5. hely
2016- Fedeles Fiatal Lovas Bajnokság egyéni aranyérem
         Ifjúsági Nemzetek Díja 3. hely
         Ifjúsági OB egyéni aranyérem
         Utánpótlás OB csapat ezüstérem
2017- Fedeles Fiatal Lovas Bajnokság egyéni 3. hely
         Felnőtt Összetett GP 1. hely
         U 25 GP 1. hely
         Kiskunhalas Nagydíj 1. hely
         Ifjúsági EB egyéni 6. hely, Ifjúsági Olimpiai kvóta megszerzése
         Ifjúsági OB egyéni ezüstérem
         Utánpótlás OB csapat aranyérem
2018- Fedeles Felnőtt Bajnokság egyéni aranyérem
         Fiatal Lovas Nemzetek Díja 2. hely
         U 25 GP 1. hely
         CSI2* Grand Prix 2. hely
         Fiatal Lovas EB 14. hely
         Felnőtt OB egyéni ezüstérem
         Felnőtt OB csapat aranyérem
2019- Fiatal Lovas Nemzetek Díja 2. hely, egyéni 5.hely
         Fiatal Lovas Nemzetek Díja 3. hely
         Felnőtt GP 2. hely
         Felnőtt OB csapat bronzérem
2020- Fiatal Lovas OB egyéni bronzérem
         Fiatal Lovas OB csapat aranyérem
         CSI2*W Grand Prix 1. hely

Összeállította: Kovács Iván