Balhé a halasi kapitányság előtt: előkerült az ásó is
Sziréna

Balhé a halasi kapitányság előtt: előkerült az ásó is

Nem mindennapi jelenetek játszódtak le a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság előtt idén februárban.  Egy helybéli férfi menekülni kényszerült, üldözőit pedig az sem zavarta, hogy hol vannak. Előkerült az ásó, néhány szerszámnyél és tört a szélvédő. Az ügyben a napokban született vádemelés. 

Idén február 24-én, este kilenc óra körül egy autó fékezett a Kiskuhalasi Rendőrkapitányság előtt. Nem sokkal később egy másik jármű is odaért, majd hatalmas balhé kerekedett az utasok között. A részletek a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatójából derültek ki.  Egy kiskunhalasi férfi üzleti kapcsolatban állt a sértettel, azonban közöttük elszámolási vita alakult ki, ezért haragos viszonyba kerültek. Telefonon vitatkoztak, fenyegették, szidalmazták egymást, majd a vita lezárása céljából a vádlott február 24-én 21 órára kiskunhalasi házába hívta a sértettet. A férfi harmadmagával megjelent autóval a megbeszélt helyen. A vádlott ekkor azért, hogy megfélemlítse ismerősét, egy nyílpuskával a kezében kirohant a házból, amitől a sértett megijedt és megpróbált elmenni a helyszínről.  A házigazda baráta autóikkal a sértett járműve elé és mögé álltak, hogy megakadályozzák a menekülést.

A sértettnek azonban sikerült a helyszínről elhajtania, mire a vádlottak és ismeretlenül maradt társaik autójukkal üldözőbe vették és a rendőrség épülete előtt utolérték. A vádlottak ásót, fémrudat és szerszámnyeleket magukhoz véve kipattantak az autójukból és a rendőrségi parkoló sorompója előtt megálló sértett gépkocsiját ütlegelni kezdték. Ennek következtében kitörték a gépkocsi hátsó szélvédőjét és a karosszéria számtalan helyen behorpadt. Mindezt a portaszolgálatos őrök észlelték és az ügyeleti szolgálattól segítséget kértek. A kiskunhalasi rendőrök érkezését észlelve a vádlottak elmenekültek. A szélvédő betörésekor széthulló üvegszilánkok a hátsó ülésen utazó férfinak 8 napon belül gyógyuló, felületes sérüléseket okoztak.

A vádlottak kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. A megrongált személygépkocsi tulajdonosa a vádlottak által okozott 800 ezer forint összegű kárának megtérítése érdekében polgári jogi igényt jelentett be.

Az ügyészség a vádlottakat csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság és rongálás bűntettével vádolja, emellett az üzletfelét nyílpuskával fogadó és megfenyegető férfinak zaklatás vétsége miatt is felelnie kell. Az ügyészség a vádlottakkal szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a nyílpuskát, ásót, fém- és farudakat a bíróság kobozza el. A szabadlábon lévő férfiak ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.