Büszkék lehetünk a halasi tűzoltókra! (galériák)
Sziréna

Büszkék lehetünk a halasi tűzoltókra! (galériák)

Megyei tűzoltónapnak lehetett házigazdája Kiskunhalas május 4-én. Nem véletlenül, hogy éppen városunkat érte ez a megtiszteltetés, ugyanis a közelmúltban érdemelte ki az itteni csapat az év hivatásos tűzoltó-parancsnokságának járó elismerést. Szombaton zenés felvonulással, istentisztelettel és állománygyűléssel ünnepelték védőszentjüket azok, akik értünk kockáztatják életüket. 

Május negyedike, Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének a napja. Idén ezen a szombaton rendezték a megyei tűzoltónapot, amelynek Kiskunhalas volt a házigazdája. Már kora reggel nagy volt a készülődés a református templom melletti parkolóban, ahol a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar muzsikája fogadta az érkezőket. Stílszerűen Lauer Zsolt karnagy is egy korabeli tűzoltósisakot viselt. Nem sokkal háromnegyed kilenc után indult el az ünnepi menet, amely a Városháza utcán keresztül érintette a Bethlen Gábor teret. A felvonulást a fúvósok vezették fel, majd a halasi tűzoltók csapatzászlója után jöttek a hivatásosok, önkéntesek, a Tüzes Kunok Járási Mentőcsapat, valamint a Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület tagjai is. Velük vonult Fülöp Róbert polgármester is. A gyermekek és a felnőttek is nagy örömmel fogadták a tűzoltóautókat.

A felvonulás vége a református templom parkolója volt, majd a program résztvevői bementek a patinás épületbe. Ott istentiszteletet tartottak a tűzoltók tiszteletére.  A fiatalok zenés szolgálata után Hozdik Zsolt tiszteletbeli kanonok Szent Flórián áldozatvállalásáról beszélt, majd Bödecs Pál tiszteletes szólt a hallgatósághoz. A szertartást követően a résztvevők átvonultak a moziba, az ünnepi állománygyűlés helyszínére.

Teljesen megtelt a városi filmszínház, ahol dr. Farkasinszki Lóránt ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszélt. Úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy éppen itt rendezik a megyei tűzoltónapot, ugyanis éppen ez a parancsnokság érdemelte ki eredményeivel, az itt elvégzett munkájával az év tűzoltóságának járó elismerést. Babud Jenő ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője köszöntötte a megjelenteket. Beszédében felhívta a figyelmet a hivatás veszélyeire, szépségeire, és arra, hogy miért is jó Bács-Kiskun Megyében, Kiskunhalason tűzoltónak lenni. Egy rövid zenés, képes összeállításban pedig bemutatták a megye tűzoltóinak munkáját. 

Babud Jenő ezredes, Farkasinszki Lóránt ezredes és Gyapjas János ezredes társaságában

A Halas Táncegyüttes fergeteges bemutatója után jutalmak átadására került sor. Elismerést vehetett át Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere, Babud Jenő ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője; Kollár Csaba főhadnagy, Gyetvai Anett is. Elhangzott, hogy Pintér Sándor belügyminiszter tanácsosi címet adományozott Lencse Attila főtörzszászlósnak, dr. Góra Zoltán vezérőrnagy, katasztrófavédelmi főigazgató pedig soron kívül századossá léptette elő Csonka Lászlót. Az ünnepségen Farkasinszki Lóránt ezredes emlékszalagot kötött fel a kiskunhalasi tűzoltók csapatzászlójára. Fülöp Róbert polgármester pedig halasi csipkét adott át Orbán Balázs alezredesnek, Kiskunhalas tűzoltóparacsnokának.

Fotók: Kovács Iván, Jáger Levente

Fülöp Róbert polgármester és Orbán Balázs alezredes, Kiskunhalas tűzoltóparancsnoka