Egy volt ügyvéd segítségével semmizték ki az idős férfit
Sziréna

Egy volt ügyvéd segítségével semmizték ki az idős férfit

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített csalás és ügyvédi visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy 2016-ból, a kamarából kizárt kiskunhalasi ügyvédnő és két bűntársa ellen. A volt jogász 2016. májusában színlelt szerződések kötésével segített a bűntársainak abban, hogy megszerezzék egy idős jánoshalmai férfi ingatlanát. Ezzel több mintt 1 millió forintos kárt okoztak a becsapott sértettnek.

Elképesztő bűnügyben emelt vádat a helyi ügyészség, amelynek érintettje egy kiskunhalasi ügyvédnő is. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint egy kiskunhalasi férfi és élettársa elhatározták, hogy csalással megszerzik egy idős férfi jánoshalmai házát úgy, hogy az ingatlan a kiskorú gyermekük nevére kerüljön. A pár az idős sértettel abban állapodott meg, hogy 1,1 millió forintért veszik meg a házat. Valótlanul azt állították, hogy van két ingatlanuk, amiket biztosítékként felajánlanak, illetve a vételár részletekben való megfizetéséhez hitelt és „szocpolt” vesznek fel.

Az idős férfi becsapásában segítségükre volt egy kiskunhalasi ügyvédnő ismerősük, őt egyébként a megyei főügyszség későbbi tájékoztatása szerint 2016-ban törölták a kamarábó. A volt jogászt adásvételi szerződés megszerkesztésére és ellenjegyzésére kértek fel. Az ügyvéd a bűntársai érdekeit szem előtt tartva színlelt szerződéseket készített. 2016. május 17-én írt egy olyan adásvételi szerződést, amiben valótlanul azt állította, hogy a szerződés aláírásával együtt a vevő átadott 100 ezer forintot az idős sértettnek, továbbá a vételár fennmaradó részét már korábban kifizették neki, így nincs követelése a csalókkal szemben.

Ezen kívül az ügyvédnő készített egy színlelt kölcsönszerződést is, ami a vételár részletekben való megfizetésére irányult. Az idős sértett kérte volna a tulajdonjogának a fenntartását a vételár kifizetéséig, de ezt az ügyvédnő valótlanul azzal utasította vissza, hogy csak „így tud a gyerek nevére kerülni a tulajdon”, illetve „így fogják tudni igényelni a szocpolt”. A megtévesztett sértett a vádlottakban megbízva aláírta a szerződéseket.

2016. május 20-án a ház tulajdonjoga úgy szállt át a vádlottak gyermekére, hogy a vételárból egy forintot sem fizettek meg, és az élettársaknak esélyük sem volt arra, hogy a vételárat kiegyenlítsék, ugyanis ingatlanjaik sem voltak. A sértettnek okozott 1,1 millió forint összegű kárból az élettársak később csak 24 ezer forintot fizettek meg. A sértett kérte a kár megtérítését.

A szabadlábon lévő vádlottak közül a járási ügyészség az élettársakat minősített csalás bűntettével, míg az ügyvédnőt ügyvédi visszaélés bűntettével vádolja. A vádlottak bűnössége kérdésében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.