Előzetesbe került a román embercsempész
Sziréna

Előzetesbe került a román embercsempész

Három helyszínen gyűjtötte össze az 59 szír férfit és gyermeket az a román embercsempész,  aki Kiskunhalas belterületén, egy közúti ellenőrzésen bukott le. A Kiskunhalasi Járásbíróság hétfőn előzetes letartóztatásba helyezte a teherautó sofőrjét.

Mint arról szombaton helyszíni beszámolót közöltünk, a Készenléti Rendőrség járőrei feltartóztattak egy magyar rendszámú teherautót, amelynek rakterében 59 külföldi állampolgár volt. A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta a járművet vezető  román férfi letartóztatását- közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint a román állampolgárságú férfi december 19-én egy magyar rendszámú teherautóval a szerb-magyar határ közelébe hajtott, ahol három különböző helyszínen összesen 59 szír bevándorlót szállított be a csempészjárműbe. A migránsok illegálisan lépték át a szerb-magyar határt és úti céljuk Ausztria volt.

A román embercsempész el is indult a migránsokkal Nyugat-Európa felé, de a Készenléti Rendőrség járőrei Kiskunhalas belterületén, az 53. számú főúton megállították és elfogták őket. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói őrizetbe vették a román férfit és több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A rendőrség kezdeményezte a gyanúsított letartóztatását is.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség indítványozta a magyarországi tartózkodási hellyel nem bíró gyanúsított letartóztatását, mert a bűncselekmény súlyossága, a kiszabható büntetés mértéke (2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés) és a férfi külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne. Ezen kívül a bűncselekmény jellege, nemzetközi vonásai miatt tartani lehet attól is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén az eljárás más résztvevőinek a befolyásolásával, figyelmeztetésével a bizonyítást veszélyeztetne, meghiúsítaná.

A Kiskunhalasi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A végzést az ügyész és a gyanúsított is tudomásul vette.