Emlék: öt évvel ezelőtt volt a halasi nagy erdőtűz
Sziréna

Emlék: öt évvel ezelőtt volt a halasi nagy erdőtűz

Napra pontosan öt évvel ezelőtt írtuk itt a Halasmédián, hogy valamennyi tűzoltó visszatérhetett a laktanyájába, miután eloltották az utóbbi évtizedek legnagyobb erdőtüzét Kiskunhalas határában. A lángok több mint 400 hektárt érintettek.

2007 júliusában Kunfehértó, nyolc évvel később pedig Kiskunhalas került be az országos hírekbe azzal, hogy hatalmas erdőtűz pusztított a települések határában. 2015. július 26-án, vasárnap ebéd után riasztották a halasi tűzoltókat, hogy hatalmas füstöt látni a Hatöles út környékén. (Ugyanebben az időszakban Orgovány mellett harcoltak a vörös kakassal a lánglovagok.) A kiérkező első egységek egy több hektár kiterjedésű tűzzel találták magukat szembe.

Újabb és újabb tűzoltóautók érkeztek a homokos, nehéz terepre, majd a honvédség helikoptere is besegített az oltásba. Több mint 400 hektárt érintettek a lángok, a hivatásos és önkéntes tűzoltók, a Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület, valamint a Tüzes Kunok Járási Mentőcsapat munkáját civilek segítették. Július 27-én délután megérkezett a várva várt eső, ezután még több órát vettek igénybe az utómunkálatok. Július 28-án, napra pontosan öt évvel ezelőtt írtuk azt, hogy visszatérhettek laktanyáikba a tűzoltók, akik emberfeletti munkát végeztek.

Archív fotó: Pozsgai Ákos