Felszámolják a tompai tranzitzónát
Sziréna

Felszámolják a tompai tranzitzónát

A kormány felszámolja a tranzitzónákat, csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A Magyar Távirati Iroda híre szerint Gulyás Gergely közölte: az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek. A Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve megteszi a szükséges lépéseket - tette hozzá.

Közölte: a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait, és sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete. Mivel Magyarország köteles betartani az ítéletet, nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat - mondta.

A tompai tranzitzóna 2017. tavaszán kezdte meg a működését. Amikor elkészült, Pintér Sándor belügyminiszter nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. 

Archív fotó: Kovács Iván