Figyelem! Mától ismét tűzgyújtási tilalom van érvényben
Sziréna

Figyelem! Mától ismét tűzgyújtási tilalom van érvényben

Az elmúlt napok száraz időjárása miatt Bács-Kiskun megye területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint ezek határaitól számított kétszáz méteren belüli területre, augusztus 1-től általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. A katasztrófavédelem figyelmeztet, hogy a szabályszegők büntetésre számíthatnak.

Tűzgyújtási tilalom vanérvényben szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szárazság miatt - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)  az MTI-t.

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. A hétvégén várható kánikula miatt tovább romolhat a helyzet, és fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata is - írták. 

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint a 200 méteres körzetükben, ideértve a térképen jelölt tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint tiltott a parlag- és a gazégetés is. A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők - közölték. Pont a napokban írtunk arról, hogy éppen öt esztendeje pusztított az utóbbi évek legnagyobb erdőtüze Kiskunhalas határában.