Fülöncsípett szemetelők, nyilvánosak lesznek a felvételek
Sziréna

Fülöncsípett szemetelők, nyilvánosak lesznek a felvételek

Az önkormányzat úgy döntött, hogy az adatvédelmi szabályok maximális figyelembevételével a jövőben nyilvánosságra hozza azokat a felvételeket, amelyek illegális szemetelést rögzítenek. Kiderült, hogy az utóbb időben többen is lebuktak, ők megkapták a megfelelő büntetésüket. 

Szélmalomharcnak tűnik, de az Önkormányzati Rendészet felveszi a kesztyűt és minden erőt bevet az illegális szemetelők ellen. A kiskunhalas.hu oldalon megjelent közlemény szerint az egyik fő feladat a szelektívhulladék-gyűjtő szigetek körüli áldatlan állapotok felszámolása. -  Bizonyára mindenki szembesült már azzal a borzalmas látvánnyal, ami nap mint nap a gyűjtőszigetek körül kialakul. Sokan ahelyett, hogy különválogatnák a papírt, műanyagot, üveget, inkább egy zsákba fogva leteszik a gyűjtőedények mellé. A háztartási hulladék mellett gyakran látni kidobott bútordarabot, de használt autógumiktól, elektronikai cikkektől is váltak meg így tulajdonosaik.

A szelektív szigetek nem rendeltetésszerű használata óriási többletköltséget jelent a városnak, miközben az elkövető pár ezer forintot spórol meg rajta. A jelenséggel naponta kell foglalkozniuk a közterület-felügyelőknek, ami szélmalomharcnak tűnik, ám elszántak e tekintetben. Az emberek szemléletváltására lenne szükség az illegális hulladéklerakás teljes felszámolásához. A rendészek folyamatos ellenőrzései eredményeként számos elkövetőt értek már tetten vagy azonosítottak be a lerakott hulladékból vagy kamerafelvételek alapján. A tapasztalatok szerint a megbírságolt elkövetők közül többen arra hivatkoztak, nem tudták, hogy a szelektív gyűjtőedények mellé nem rakhatnak le hulladékot.

Az elmúlt hetekben tetten ért szemetelők mindegyike ezzel magyarázta tettét. Az ilyen esetekben a feljelentés mellett a rendészet értesíti a közszolgáltatót is arról, hogy az adott ingatlanban ellenőrizzék, fizetnek-e hulladékszállítási díjat. A felvételeket – az adatvédelmi szabályok betartása mellett – a későbbiekben a Városháza rendszeresen közzéteszi, hátha ezzel is visszatartják az elkövetőket- olvasható a közleményben.