Gondolkozz! Veled is megtörténhet (galéria)
Sziréna

Gondolkozz! Veled is megtörténhet (galéria)

Egy halálos kimenetelű közlekedési baleset helyszíne elevenedett meg szerdán délelőtt a Hirling József Lovasparkban. Közel félezer diák nézte végig az életveszélyes sérült mentőellátását, az elhunyt fiatal kiemelését a roncsból. A programot a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma szervezte a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat, valamint a Kegyelet Kft. közreműködésével.

A KSZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma a HELP program keretein belül felvilágosító céllal szervezett egy bemutatót a Hirling József Lovasparkban. A halálos kimenetelű karambol helyszínét rendezték be a pályán, sokat látott mentők, tűzoltók, rendőrök bevonásával, diákokkal a főszerepben. A lelátón közel félezer fiatal foglalt helyet. 

A szimuláció azt mutatta be, hogy bódult fiatalok hazafelé tartva Kiskunhalason, a Karacs Teréz utca végén járművükkel frontálisan ütköztek egy szabályos közlekedő autóval. A vétkes vezető és társa nem nyújtott segítséget, próbált elbújni a felelőségrevonás alól. Egy járókelő értesítette a mentőket, tűzoltókat, rendőröket. Ezután mindent úgy történt, mint éles helyzetben. A mentőtiszt bemászott a roncsba a sérülthez, aki életveszélyes állapotban volt, és nem sokkal később megállapította, hogy a másik utas elhunyt. 

Az okozó járműben kábítószert találtak a rendőrök, közben a tűzoltók megkezdték a sérült és a halott kiszabadítását. A mentők, dr. Kósa Éva mentőorvos, a Dékáni-szakgimnázium tanárának irányításával mindent úgy csináltak, mintha valós ellátás lenne. A fiatalok elrettentésképpen láthatták, amint az életveszélyes állapotban lévő fiatal sofőrt, valamint a halott fiatal lányt kiemelik a roncsból. 

A bemutató célja az volt, hogy a felhívják az ifjúság figyelmét a valós veszélyekre. Elhangzott, hogy szinte minden hétre jut egy-egy hasonló eset és Kiskunhalas környékén is előfordult már több súlyos, tragikus kimenetelű baleset, amikor az okozó részegen ült a volán mögé. Részletek a 19 órakor kezdődő híradóban.