Gyakorlatoznak az önkéntesek
Sziréna

Gyakorlatoznak az önkéntesek

Kiskunhalason a Dékáni Árpád Szakgimnázium a főhadiszállása az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóalj (Bács-Kiskun megye) helyi kiképzéseinek. Ebben az időszakban rendezik meg a nappali tagozaton tanuló tartalékos katonák felkészítéseit. 2 helyszínen, Kecskeméten és Kiskunhalason tartanak önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖT) felkészítést, amelyen több mint 200 fő Bács-Kiskun megyei tartalékos vesz részt.

Kiskunhalason július 1-től mintegy 40 fő tartalékos kezdte meg a 20 napos alapfelkészítését a Dékáni Árpád Szakgimnáziumban és külső helyszíneken. Az újonnan belépett tartalékosok felkészítése mellett szinten tartó kiképzéseket is szerveztek azon katonák részére, akik az előző évben már elvégezték a 10 modulos ÖT alapfelkészítést, ők július 8-án csatlakoztak a kiképzéshez. A kiskunhalasi tartalékos felkészítés tagjai több külső helyszínen sajátítják el a harcászati ismereteket.

Az előző évben elsajátított tárgykörök felelevenítése mellett új kiképzési ágak is bekerültek a képzésbe, így katasztrófavédelmi felkészítésen is részt vehetnek a fiatal tartalékos katonák, amelyek a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei közreműködésével zajlanak. A résztvevők elméleti foglalkozások keretében megismerkednek a katasztrófavédelmi helyzetek esetén várható katonai feladatokkal, valamint gyakorlati felkészítés során elsajátítják a homokzsákos gátépítés módszerét. Gáspár Krisztina Barbara szakaszvezető úgy gondolja, kellő kitartással, elhivatottsággal egy nő is megállja a helyét ebben a férfias szakmában. Örömmel vesz részt a kiképzésen, hiszen szerződéses katonaként szeretne később a honvédség kötelékében szolgálni.

Nagy Viktor alezredes a megyei tartalékosok árvízvédelmi felkészítését kiemelten fontos feladatnak tartja, hiszen Bács-Kiskun az egyetlen a megyék közül, amelynek „partjait” a Duna és a Tisza is mossa.

A tartalékosok felkészítése a hamarosan egy nagyszabású gyakorlati kiképzéssel folytatódik a tatárszentgyörgyi katonai gyakorlótéren, ahol a fiatalok katonai tereptan, harcászat és éleslövészet keretében bizonyíthatják rátermettségüket és a megszerzett ismereteket gyakorlatban is alkalmazhatják.