Gyakorlatoztak a mentőcsapataink (galéria)
Sziréna

Gyakorlatoztak a mentőcsapataink (galéria)

Éles helyzetekben is bizonyítottak már a Tüzes Kunok járási és a települési mentőcsapat tagjai is. A napokban gyakorlatot szerveztek részükre, ahol vízszivatás, favágása és a szükséges logisztikai háttér megteremtése volt a feladat.

A 2015-ös kiskunhalasi erdőtűznél, több viharkár-elhárításnál is segítették a hivatásosok munkáját a 2014-ben alakult Tüzes Kunok járási önkéntes mentőcsapat tagjai. Ugyancsak kivették részüket a munkálatokból a települési mentőcsoport tagjai is. E két szervezet tartott egy közös gyakorlatot a napokban, amelyen az együttmunkálkodáson volt a fő hangsúly. Babud Jenő ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője üdvözölte a megjelenteket, és kihangsúlyozta, mindkét csapat bizonyított az elmúlt években éles helyzetekben is. A próbariadó során vízszívatás volt az első feladat. Erre a készségre és tudásra bizony sokszor szükség volt már. Ugyancsak gyakorolták a résztvevők azt, hogy miként kell homokzsákokból kisebb gátakat építeni.

A gyakorlat következő állomása a Radnóti utcában volt. Ott favágás volt a feladat, amelyet tavaly, a viharos időjárás okán többször valós szituációkban is alkalmazni kellett. A településiek emelőkosárból daraboltak, míg a Tüzes Kunok tagja, Bognár Zsolt megmutatta, hogy mikét lehet ezt alpintechnika segítségével végrehajtani ezt a feladatot. A környék lakói közül többen végignézték a nem mindennapi akciót.

A próbariadó zárásaként egy nagyméretű sátor felállítása, annak berendezése volt a feladat. A Tüzes Kunok ezt is megoldották. Mint megtudtuk, a csoportokra 2019-ben nemzeti minősítő vizsga vár.  Babud Jenő ezredes szerint mindkét szervezetre lehet számítani baj esetén is.