Kamionos alkoholcsempészt büntettek
Sziréna

Kamionos alkoholcsempészt büntettek

Alig 24 órával a lebukása után már bíróság elé állt az a szerb sofőr, akinek a kamionjában, a vezetőfülkében 57 liternyi alkoholt találtak elrejtve. Az ítélet három év próbára bocsátás - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Lebukott egy szerb alkoholcsempész a tompai határátkelőn, egy nappal később pedig már ítéletet is hoztak az ügyében. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a 47 éves szerb férfi szeptember 17-én a tompai határátkelőhelyen belépésre jelentkezett kamionjával, melynek során elhallgatta, hogy van nála vám- és adóköteles áru. A röntgenvizsgálat azonban jelezte, hogy a jármű homlokfalánál az anyag sűrűsége eltérő. A vezetőfülke ellenőrzése során az ágy alatt és a hátfal kárpitja előtt kartondobozokba csomagolva összesen 57 liternyi, 50 fokos, szerb zárjegyes alkoholterméket találtak, amelyet a sofőr magáénak ismert el.

A férfi azzal, hogy a vámköteles árut eltitkolta, a költségvetésnek közel 167 ezer forintos vagyoni hátrányt okozott. Az illetékes adó- és vámigazgatóság a tettenérés napján 334 ezer forintos vámigazgatási bírságra is kötelezte a csempészt, aki azt nyomban maradéktalanul megfizette. Az főügyészségtől megtudtuk, hogy  a szerb férfit költségvetési csalás vétsége miatt példátlan gyorsasággal, másnap bíróság elé állították, mert az egyszerűbb megítélésű ügyben a bizonyítékok rendelkezésre álltak, az elkövetőt tetten érték és a csempész sofőr büntetőjogi felelőssége vádirat benyújtása nélkül elbírálható volt. Az is kiderült, hogy gondoskodtak a tárgyaláson védő és tolmács jelenlétéről. A Kecskeméti Járásbíróság a büntetlen előéletű gyanúsított bűnösségét az ügyészi indítvánnyal egyezően megállapította és ezért őt 3 évre próbára bocsátotta. Az ítélet jogerős, azt minden résztvevő tudomásul vette.

Fotók: Bács-Kiskun Megyei Főügyészség