Megújult a határőr emlékhely (galéria)
Sziréna

Megújult a határőr emlékhely (galéria)

Továbbra is ápolják Kiskunhalason a határőr hagyományokat. Nem véletlenül, ugyanis annak idején a kerület, illetve az igazgatóság is komoly védőbástyát jelentett a déli végeken. Szent László előtt tisztelegve pénteken délelőtt ismét ünnepséget szerveztek a Keceli úti objektumban, ahol felavatták az új emlékhelyet is.

Élnek a határőr hagyományok Kiskunhalason. 2007. december 31-én ugyan megszűnt az önálló szervezet, azonban évről évre, Szent László ünnepén összegyűlnek az egykori halasi igazgatóság tisztjei, tiszthelyettesei, polgári alkalmazottai. Ünnepelni és emlékezni jönnek el egykori munkahelyükre, amelyhez ezernyi emlék köti őket. Annak idején a magyar-szerb határ 171 kilométeres szakaszát vigyázták az itt szolgálók. Péntek délelőtt Fráter Sándor nyugállományú alezredes köszöntötte a vendégeket és örömmel újságolta, hogy megújult az emlékhely, a kopjafa. Egy példás összefogásnak köszönhetően tető került fölé és a neveket tartalmazó táblákat is kicserélték. 

Elek Gábor nyugállományú határőr ezredes

- Már hagyomány, hogy ebben az időszakban évente találkozunk. A kormány határozata alapján 1992-től, Szent László napján, június 27-én ünnepeljük a határőrség napját. Szent László uralkodása alatt alakult ki a gyepűrendszer, amelynek rendeltetése volt az ország határainak védelme - fogalmazott ünnepi beszédében Elek Gábor nyugállományú ezredes. A megemlékezésen a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai szavaltak, de elhangzott a Levonják a zászlót című költemény is, amely a határőrség megszűnése kapcsán íródott. Az ünnepség végén megkoszorúzták a megújult emlékhelyet. (Részletek a péntek esti híradóban és a Napi Mozaikban.)