Nyílt nap volt a halasi mentőknél (galéria)
Sziréna

Nyílt nap volt a halasi mentőknél (galéria)

Óvodás és iskolás csoportok, felnőttek, sőt egykori, ma már nyugállományú mentők is érdeklődtek a pénteki nyílt nap iránt a kiskunhalasi mentőállomáson. Délelőtt kilenc órától érkeztek a látogatók a Nagy Szeder utcai bázisra, ahol bárki megismerkedhetett a mentésben használt járművekkel, eszközökkel és el lehetett sajátítani az újraélesztés alapfogásait is. 

Sokszor lehetett pénteken szirénázást hallani a kiskunhalasi mentőállomás udvara felől. Nem csak a betegekhez vonuló járművek keltették a zajt, hanem a nyílt napra kilátogatók is kipróbálhatták a megkülönböztető jelzéseket. Május tizedike a Mentők Napja, idén az Országos Mentőszolgálat megalapításának hetvenedik évfordulója is egyben. Ez volt az apropója annak, hogy megnyíltak a mentőállomások kapui és várták az érdeklődőket.

Óvodás és iskolás csoportok látogattak el a halasi bázisra. Nekik készséges ápolók, gépkocsivezetők, mentőtisztek mutatták meg az autóikat, eszközeiket. A garázsban pedig arra is lehetőség volt, hogy a speciális gyakorlóbábuk segítségével elsajátíthassák az újraélesztés alapfogásait. Nagy József állomásvezető mentőtiszt örömmel újságolta ottjárunk idején, hogy nem csak a gyermekek látogattak el hozzájuk, hanem voltak felnőttek is. Sőt, egykori mentődolgozók is elmentek tájékozódni, akik évek óta nyugállományban vannak és valamikor a hetvenes, nyolcvanas években kezdték ezt a szép hivatást. 

Az érdeklődők megismerkedhettek azokkal a speciális hordágyakkal is, amelyeket baleseteknél, illetve sérültek, betegek mozgatásánál használnak a mindennapokban a mentők. Megmutatták használat közben azt a mellkaskompressziós eszközt is, amelynek köszönhetően jelentősen nőtt az újraélesztések hatékonysága. A nyílt napról az esti híradóban láthatnak tudósítást.