Felvilágosítás a lakástüzek megelőzéséért
Sziréna

Felvilágosítás a lakástüzek megelőzéséért

Már ebben a fűtési szezonban több mint tíz kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat térségünkben, ebből is látszik, hogy szükség van a megelőző és felvilágosító kampányra. A napokban kezdődött országszerte egy ilyen, a cél, hogy minél kevesebb lakástűz legyen. A katasztrófavédelem több szervezetet is bevon az ismeretterjesztésbe.

Tanyagondnokok, mezőőrök, betegszállítók, közös képviselők, egyházi intézmények, kéményseprők is részt vesznek abban a kampányban, amelyet a katasztrófavédelem indított országszerte.  A cél az, hogy csökkenjen a lakástüzek száma. A Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen is elkészült a helyi startégia, amely alapján már elkezdődhet az ismeretterjesztés. Rövid időn belül ez már a második ilyen jellegű akció, a közelmúltban volt Ne gyújtsa, szelektíven gyűjtse! elnevezésű kampány. Ennek során egyébként füstérzékelőket is adományoztak rászoruló családoknak.

Mint megtudtuk, a  lakóingatlanokban keletkezett tűzesetek során 2011 óta évente átlagosan 7 személy hunyt el Bács-Kiskun megyében. Az áldozatok hátterét vizsgálva elmondható, hogy a legnagyobb veszélynek a szociálisan hátrányos helyzetű középkorú illetve idősebb személyek vannak kitéve. Az időbeli eloszlást vizsgálva az esetek nagyobb része a fűtési szezon hónapjaihoz köthető. A legtöbb halálos tűzeset december és január hónapban történt. A megállapított tűzkeletkezési okok több mint 2/3-ánál a gyújtóforrás dohányzás, illetve nyílt láng volt.

A kampány során felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyforrásokra, ilyen például az ágyban dohányzás. Fontos a fűtő- és tüzelőberendezések, kémények karbantartása, a szabályok betartása. Kiemelt figyelmet kell szentelni annak, hogy a kipattanó szikra ellen védelmet biztosítani kell a megfelelő méretű, nem éghető anyagú tálca alkalmazásával. A kályhák, kandallók és kéményeinek minimum egy méteres környezetében ne legyen éghető anyag. Nem mindegy, hogy mivel gyújtunk be, szemét, ruhanemű és egyéb hulladék égetése a kémény károsodását, későbbi tűz keletkezését okozhatja. Fontos, hogy megfelelő műszaki állapotban lévő tüzelő- és fűtő berendezést használjunk. Érdemes megszívlelni a tanácsokat, mert már ebben a fűtési szezonban több mint tíz kéménytűzhöz riasztották a halasi tűzoltókat.