Régészeti leletek voltak a kisbuszban
Sziréna

Régészeti leletek voltak a kisbuszban

Nyolc és félmillió forintot érő régészeti leleteket akart Nyugat-Európába csempészni egy szerb férfi még 2019. júliusában. Ezt a tompai határrendészek és vámosok akadályozták meg, az eljárás a napokban zárult, vádemelési javaslattal.

A police.hu közleménye szerint a tompai  határátkelőhelyen 2019. június 9-én éjjel belépésre jelentkezett egy szerb kisbusz sofőrje.  Az akkor 36 éves férfi a vámvizsgálat során úgy nyilatkozott, hogy sem tiltott, sem vám- és adóköteles terméket nem szállít. A jármű átvizsgálása során azonban az ülések alól előkerült két papírdoboz, amelyben jelentős mennyiségű, régészeti leletnek látszó tárgy volt, amelyeket a rendőrök haladéktalanul lefoglaltak.

Az esettel összefüggésben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el annak tisztázása érdekében, hogy a tárgyak milyen korból származnak, illetve mekkora értéket képviselhetnek. Az igazságügyi szakértő véleménye alapján a lefoglalt tárgyak döntő többsége az őskortól a középkorig, valamint a korai újkorig terjedő időszakra jellemző, kisméretű használati és dísztárgy; az érmék, a gyűrűk, a lándzsahegyek, az edények és töredékei, továbbá a ruhadíszek – néhány hamisítvány kivételével – a régészeti leletek körébe tartoznak.

Az összességében közel nyolc és félmillió forintot érő leletegyüttest a sofőr megbízásból szállította, azokat nyugat-európai értékesítésre szánták. A szakértő azt is valószínűsítette, hogy a kincsek a Vajdaság területéről származhatnak, és azokra fémkeresés során bukkanhattak rá.

A szerb férfit a nyomozók védett kulturális javak körébe tartozó régészeti leletre elkövetett orgazdaság bűntettének gyanúja miatt kihallgatták. Ügyében a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.

Fotó: police.hu