Ukrán embercsempész, szír migránsok Jánoshalmánál
Sziréna

Ukrán embercsempész, szír migránsok Jánoshalmánál

Egy személyautót és utasait ellenőrizték a rendőrök hétfőn délután, Jánoshalma közelében. A járműben öten ültek, a 34 éves ukrán sofőrön kívül négy szír utazott. Kiderült, hogy egyikük sem rendelkezett érvényes okmányokkal.

A police.hu tájékoztatása szerint  hétfőn délután Jánoshalma külterületén, az 5412-es számú úton megállítottak egy személygépkocsit a helyi járőrök. Az egyenruhások intézkedés alá vonták a jármű vezetőjét, egy 34 éves ukrán férfit, és a vele utazó négy külföldit. A magukat szír állampolgárnak valló férfiak sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Az ukrán sofőrt a rendőrök előállították, vele szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya. Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az egyenruhások visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.