Unokázós csalók: a halasi nyugdíjasok nem dőltek be a telefonáloknak
Sziréna

Unokázós csalók: a halasi nyugdíjasok nem dőltek be a telefonáloknak

Hat kiskunhalasi asszony tett bejelentést a rendőrségen, hogy csütörtökön délután unokázós csalók próbálkoztak náluk. A vezetékes telefonra történő hívások arról szóltak, hogy egyik hozzátartozójukat baleset érte. Az idős nők nem dőltek be a szélhámosoknak.

Nem sikerült túljárni az eszén annak a hat kiskunhalasi nőnek, akiktől összesen több mint tízmillió forintot próbáltak kicsalni az elkövetők úgynevezett „unokázós csalás" módszerével- írja a police.hu.  A Kiskunhalasi Rendőrkapitánysághoz ugyanis május 28-án a késő délutáni órákban hat bejelentés is érkezett, miszerint telefonos csalók idős embereket próbáltak meg tévedésbe ejteni, azonban egy alkalommal sem jártak sikerrel. 

Az elkövetők vezetékes telefonon hívták fel a 75 és 88 év közötti egyedülálló időseket. Közeli hozzátartozónak - gyermek, unoka - mondva magukat előadták, hogy balesetet szenvedtek, a hangjuk ezért tér el a megszokottól. Mind a hat esetben megpróbálták az idős asszonyokat rávenni arra, hogy készpénzt adjanak át a telefonhívás után érkező közvetítőnek, azonban ez szerencsére nem sikerült.

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányág Bűnmegelőzési Osztályának ajánlásai betartásával továbbra is megelőzhetők az ilyen jellegű csalások!

- Idegen személy telefonhívását kezelje kellő bizalmatlansággal

- Gyanús telefonhívás esetén járjon utána, hogy valóban baj van-e. Hívja fel hozzátartozóját.

- Próbáljon meg nyugodt maradni, ne hagyja, hogy sürgessék.

- Soha ne adjon át pénzt, ékszert, vagy más értéket idegenek számára.

- Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget, hívja a 112-es segélyhívószámot.