(►) Vadkerti takszöv: 19 milliárd a kár
Sziréna

(►) Vadkerti takszöv: 19 milliárd a kár

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal zárta le a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet gazdasági tevékenységének vonatkozásában H. Béla és társai ellen folytatott eljárást. A nyomozás adatai szerint a pénzintézethez köthető visszaéléseket 2006-ig lehet visszavezetni. A teljes kárérték túlnyomó részét – csaknem 19 milliárd forintot – a takarékszövetkezet rossz hitelezési gyakorlata által okozott vagyoni hátrány teszi ki.

 
 
Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a pénzintézet 119 esetben nyújtott kölcsönt hitelképtelen gazdasági társaságok részére megfelelő fedezet nélkül. Ezekkel az ügyletekkel összefüggésben 72 gyanúsított ellen hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folyt az eljárás. A nyomozás során megállapítást nyert továbbá, hogy az egyik gyanúsított érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok csaknem 5,5 milliárd forint értékben állítottak ki váltókat, úgy hogy a cégeknek nem volt reális lehetőségük arra, hogy azokat lejártukkor kifizessék.
Egyes váltók ezen felül hamisak is voltak. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vagyon-visszaszerzési tevékenység keretében 44 gyanúsított esetében vett zár alá bankszámlákat, ingatlanokat és ingóságokat. A hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek- írja a police.hu. A Kiskunhalason is fiókot üzemeltető pénzintézet 2012. nyarán egyik pillanatról a másikra ment csődbe, később kiderült, nem véletlenül. A krachnak rengeteg kiskunhalasi károsultja volt.
Fotó: Pozsgai Ákos