Vízszivattyúzás, favágás: gyakorlatozott a Tüzes Kunok Mentőcsapat (galéria)
Sziréna

Vízszivattyúzás, favágás: gyakorlatozott a Tüzes Kunok Mentőcsapat (galéria)

Gyakorlatot tartott a Tüzes Kunok Önkéntes Járási Mentőcsapat, amely hat évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy baj esetén segítse a hivatásos tűzoltók munkáját. A csoport azóta már több éles bevetésen is bizonyított, ám rendszeres időközönként próbariadót tartanak, ahol különböző feladatok várnak az egység tagjaira. Szombaton a vízszivattyúzást és utat eltorlaszoló jókora fa eltávolítását gyakorolták.

A Tüzes Kunok Önkéntes Járási Mentőcsapat tagjai egykori tűzoltók, lelkes civilek, akik segíteni akarnak abban az esetben, ha nagyobb a baj. A csoport felszerelése az elmúlt években jelentősen gyarapodott, mint arról korábban beszámoltunk egy VW Amarok terepjárót is kaptak. Éles helyzetek mellett gyakorlatokat is tartanak, a legutóbbi szombaton délelőtt volt. A próbariadón részt vett Babud Jenő ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Orbán Balázs alezredes, Kiskunhalas tűzoltóparancsnoka és Véh László Tompa polgármestere is. 

A csapat tagjai a járványhelyzethez igazodva saját készítésű maszkot kaptak társuktól, Székely Rózától. A gyakorlat elején megismerkedtek azokkal a járművekkel, amelyek a közelmúltban érkeztek Kiskunhalasra. A Tüzes Kunok terepjáróján főként viharkárok elhárításához szükséges eszközök vannak, ezeket ki is próbálták. A jövőben olyan autót is kap majd a mentőcsapat, amelyen kisebb erdő- és avartüzek oltására alkalmas berendezések vannak. A kiskőrösi hivatásos tűzoltók járműve rendelkezésre állt, így tesztelhető volt.

A próbariadó második felében autóba ültek és az Olajosok útja menti erdőben volt a következő feladat. Egy hatalmas fa dőlt ki a viharban és pont keresztben elzárt egy utat. A műszaki kontingensre várt annak eltávolítása, az akadály megszüntetése. Dolgoztak a fűrészek, a fejszék és közel egy órán megfeszített munkával szabadult fel az út. A közelmúltban egy nagy vihar után éles helyzetben volt hasonló bevetése a Tüzes Kunoknak. Közben az egészségügyi csoport külön feladatot kapott, ugyanis a munka közben a feltételezések szerint történt egy sérülés.