Sokan nem is gondolnák, de egy jó májkrémet otthoni körülmények között is szinte percek alatt el lehet készíteni. Így a bolti verziókkal szemben semmilyen mesterséges adalékanyag, tartósítószer nem kerül bele, és szerintem még sokkal finomabb is.
Házi májkrém
Hozzávalók: 500 g csirkemáj, 150 g hideg vaj, 50 g olvasztott vaj a májkrém tetejére, 1 fej közepes vöröshagyma finomra vágva, 4 gerezd fokhagyma, 1 mk fűszerpaprika, 1 tk só, 1 reszelésnyi szerecsendió, bors, 1 mk szárított majoranna, 2 db jégkocka
Elkészítés: A finomra vágott vöröshagymát egy evőkanálnyi vajon (amit a hideg vajból veszünk el) puhára pároljuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát és a megtisztított csirkemájat. Az egészet magas hőmérsékleten gyorsan lepirítjuk, ügyelve arra, hogy szaftos maradjon a máj. Sóval, borssal, szerecsendióval, majoránnával és pirospaprikával ízesítjük. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk kicsit, majd az egészet aprítógépbe (vagy turmixgépbe) dobjuk.
Hozzáadjuk a többi hideg vajat, és pár percen keresztül mixelve teljesen simára és krémesre dolgozzuk. Végül beledobunk két jégkockát, ezzel tovább turmixoljuk, hogy extrán habos legyen a végeredmény. Egy kisebb tálkába simítjuk a májkrémet, végül leöntjük olvasztott vajjal, hogy kb. 3 mm vastagon befedje azt. Az egészet 2 órán keresztül dermesztjük hűtőszekrényben.
Rita asszony