
Ezúttal egy olyan fogással készültem, ami gyorsan elkészíthető, és nagyon finom. Bármilyen, számunkra szimpatikus húsból megfőzhetjük és a köret is szabadon variálható.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 60 dkg pulykamellfilé
- 40 dkg zöldbab
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt bors
- 1 teáskanál majoránna (opcionális)
- 2 dl víz vagy alaplé
- tejföl
A tarhonyához:
- 25 dkg tarhonya
- 2 evőkanál olaj
- kb. 5 dl víz
- 1 teáskanál só
Elkészítés:A pulykamellfilét apró, falatnyi kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát áttörjük. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban zsiradékot hevítünk, és üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan átkeverjük, majd azonnal beleforgatjuk a pulykahúst, hogy ne égjen meg a paprika. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a majoránnát. Mehet bele a paradicsom, majd kicsit később felöntjük kb. 2 dl vízzel vagy alaplével. Lefedve, közepes lángon 15-20 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldbabot, és további 15–20 percig főzzük, amíg a hús és a bab is teljesen megpuhul. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot, de a végeredmény sűrű, szaftos legyen. A tarhonyát kevés olajon aranybarnára pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, megsózzuk, és lefedve puhára főzzük (kb. 10–12 perc). Ha még krémesebb szaftot szeretnénk, a végén keverhetünk bele 2-3 evőkanál tejfölt.
Rita asszony