Ételekhez italok év végén
A karácsony a nagy lakomák ideje volt. Ilyenkor azoknál a családoknál is kerültek nehezebb ételek az asztalokra, ahol egyébként már inkább a reformkonyhát részesítik előnyben. A szilveszternek és az újévnek szintén vannak gasztronómiai jellegzetességei. Szőke Sándor okleveles borászt arról kérdeztük, mit ajánl az ünneplő, bulizó embereknek.
A Halasi Borászati Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre arról számolt be, hogy az idei termés mennyiség, minőség vonatkozásában egyaránt jó volt, és még a kereslet is megvan iránta, ami nagyon fontos. Szőke Sándor borász-szakmérnök úgy érzi, megbecsült most a szőlész-borász társadalom.
A fogyasztás vonatkozásában az év vége igazán frekventáltnak számít. Családtagok, rokonok, barátok, ismerősök koccintanak az új esztendő sikerére, egészségükre.
A Szőke Pincészetnél nagyon keresett a Kékfrankos, a Zöld Veltelíni. Egyre népszerűbb a Chardonnay és a Pinot noir is jól fogy. A testes borok jobbára a nagy ünnepi asztalokon kapnak helyet télidőben.
- Ma már annyira nem jellemző a nehéz ételek fogyasztása. Előtérbe kerülnek a reformételek. A hagyományos, sertéshúsból készült töltött káposztához vörösbor ajánlott. Aki pulykából készíti ezt az ételt, annak inkább rosét vagy könnyű fehér bort javaslok. Ugyanez vonatkozik a sültekre. Szilveszterkor nagyon sokan főznek virslit, ahhoz is a könnyű fehérbor és természetesen a pezsgő való – mondta Szőke Sándor.