Kézzel, szívvel, szeretettel - makramé kiállítás (galéria)
Kultúra

Kézzel, szívvel, szeretettel - makramé kiállítás (galéria)

Gyakorlati foglalkozások során át ismerkedtek a makramézás rejtelmeivel, majd május 11-én hat órakor kiállításuk nyílt a Közösségek Házában. Ilcsik Annamária, Ilcsik Marianna, Várszegi Beáta, Kis Hajnalka, Lakatosné Wágner Nikoletta és alkotásaik voltak a főszereplői csütörtök tárlat nyitónak. A program a Nemzeti Művelődési Intézet „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2022” felhívása keretében valósult meg.

A kézimunkázás egyik érdekes és izgalmas végeredményt hozó ága a makramézás iránt érdeklődők látogattak el csütörtök este a Közösségek Házában tartott tárlat nyitóra. Öt hölgy mutatta be makramé munkáit a közönségnek, mely során az alkotás folyamatának részleteit is megosztották a látogatókkal.

A tárlatnyitó közönsége

A kiállítást Németh B. Szilvia a Halasi Városmenedzser Kft. programszervezője nyitotta meg, aki az öt alkotóval a program során nagyon jó személyes, mondhatni baráti kapcsolatba került. Mint mondta, a Nemzeti Művelődési Intézet egyik támogatott felhívása tette lehetővé az alapját a kiállításnak. A felhívás célja, a művelődő közösségek létrejöttének támogatása Magyarország Kormányának köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott közel 5 000 szakkör támogatására.

Németh B. Szilvia köszöntötte az alkotókat és a közönséget

Én személy szerint nagyon örültem, amikor a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján az induló szakkörök között megláttam a makramét. Emlékeztem rá, hogy a 80-as évek elején mekkora divatja volt és mindenhol ilyen technikával készült falidíszek, virágtartók voltak. Most ismét felkapták ezt a technikát, a Pinterest ontja magából a szebbnél-szebb dolgokat és mindenki meg szeretne tanulni"makraméul" – mondta a programszervező.

A közönség soraiban az alkotók

Egy embernek szóltam, aki Ilcsik Annamária volt, a helyi Fészekrakó Halas Kistérségi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke. Meséltem, hogy indulna egy ilyen szakkör, 5 emberre van szükség az elkezdéséhez. Kért egy kis időt, majd másnap reggel hívott, hogy van 3 fő jelentkező rajta kívül: Ilcsik Marianna (a húga), Várszegi Beáta (kolléganője), Kis Hajnalka (ismerőse) és ő maga. Hozzájuk csatlakozott kolléganőm, Lakatosné Wágner Niki

Részlet a kiállításból

Az első foglalkozás 2022. október 18-án volt, majd megegyeztünk, hogy heti rendszerességgel fogunk találkozni. Ilcsik Annamárián kívül mindenki kezdő volt, ő régen valamikor foglalkozott ezzel a technikával, anyukája mutatott néhány dolgot neki ezzel kapcsolatban. Ahogy jöttek az alkalmak, az derült ki, hogy mindig más volt a leggyorsabb, mindig másé lett a többiek szerint a legszebb, nem számított a"rutin". 

Mindig remek beszélgetéseink voltak, óriási poénkodásuk, mi tényleg közösséggé váltunk és nagyon büszke vagyok a lányokra! Összeköt bennünket a makramé(fonal) szeretete;-) , belegabalyodtunk egymás életébe és azon leszünk, hogy továbbra is együtt maradjunk és találjunk egy újabb szakkört , ahol ismét együtt lehetünk! A kiállítás címét Annamari találta ki, amely teljesen összefoglalja, hogyan készültek a"művek" – zárta megnyitó gondolatait Németh B. Szilvia. A tárlat a Közösségek Házában még három hétig látható!  

Kép-szöveg: Kovács Iván