
Kiskunsági és halasi korsók, poharak
Bőséges a kínálat: 1945 előttiek, retrók és koraiak, plusz napjaink poharai, bögréi és korsói a Thorma János Múzeum legújabb kiállításán. Nyolc vitrinben kapott helyett a 150 darabot tartalmazó különleges gyűjtemény. Szakál Aurél múzeumigazgató a csütörtök esti megnyitón hangsúlyozta: cégeknek és magánszemélyeknek, adományozóknak és kölcsönzőknek köszönhetően valósulhatott meg a tárlat. Elmondta, ötletét a már meglevő bányászkorsók adták.
- Újabb színfoltot hoztunk a múzeumba ezzel a kiállítással. A kiskunhalasi múzeum gyűjtőterületéről, szomszédjainktól és testvérvárosainkból valók a bemutatott poharak, bögrék, korsók – tudtuk meg Szakál Auréltól. A rendezvényen Bányai Gábor országgyűlési mondott köszöntőt. Nem érkezett üres kézzel: egyedi boros poharat ajándékozott a Thorma János Múzeumnak.
- A gasztronómiának része a víz mellett a nemes italok fogyasztása. Történelmünk során az ember nagyon sokat tett azért, hogy különlegességeket fogyaszthasson és milyen jó az, ha egy szép korsóból, pohárból teszi. Kellemes társaságban még jobb, még szebb ez, persze a mérték megtartása mellett – hangsúlyozta.
Szőke Sándor borász, cégvezető pincészetének háromféle borát kínálta kóstolásra, majd fogyasztásra. Chardonnay, Kékfrankos rosé és Cabernet Sauvignon került a poharakba.
- Őseink kerámiaedényekből fogyasztották a bort, azután fémből, majd üvegből és ez a szokás máig tart. A bor fajtájától függ, hogy milyen méretű és alakú pohárból iszunk. A fehér bort kisebb pohárból kóstoljuk felfelé szűkülő szájjal, így jobban élvezhetők a finom aromák és illatanyagok. A nagyobb poharakból a testesebb vörösbort fogyasztjuk – mondta. Nézze meg a többi fotónkat is!
Pál László
Fotók: Anda Péter