(►)Robbanj be a köztudatba!
Közélet

(►)Robbanj be a köztudatba!

Megújuló energia, fenntartható élet, közösségi erő – ezek jellemzik az év egyik legnagyobb bejelenését. Az Energy Factory a Fénykörközösség szervezésében egy vadonatúj pályázati lehetőség diákoknak, melynek szlogenjét a kiskunhalasi tanulók szavazhatták meg ma a városi sportcsarnokban.

 
 
Kiskunhalas Fénypont lett a Fénykör-közösségben. A város fényesen ragyog Magyarország zöld térképén. A Fénykörközösség azért tevékenykedik, hogy minél több ember érdeklődését felkeltsék a környezetvédelem iránt. Mindezt segíti, ha az intézmények, vállalkozások, szervezetek, családi házak napenergiával biztosítják saját energiaellátásukat.   
 
- Történelmet írunk ma Kiskunhalason, a csipke városában, a Fénykör-közösség eddigi legnagyobb rendezvényén. A diákok megismerhetik a Fénykör közösség célját, jelenét és jövőbeni terveit – mondta Supka Éva, a rendezvény műsorvezetője, háziasszonya. Fülöp Róbert polgármester arról beszélt, nagy öröm, hogy Kiskunhalas adhat otthont ennek a rendezvénynek. Azon dolgoznak, hogy a Fénykör egyik legfényesebb pontja Kiskunhalason legyen és minél nagyobb mennyiségben elérhető legyen a megújuló energia.

- Elismerése ez annak a munkának, ami az utóbbi években itt zajlott. Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek elévülhetetlen érdemei vannak a megújuló energiaforrások megismertetésében és elterjesztésében. Ez jó alap, amiből építkezni lehet. A város energiapark megvalósítását tervezi – tudtuk meg a városvezetőtől.

A Fénykör nagyrendezvényén jelentették be, hogy 8 kiskunhalasi intézmény lett Fénypont, és váltott napelemes rendszerre. A Felsővárosi-iskola, a Bernáth-kollégium, a Fazekas-iskola, a Bibó-gimnázium, a Kertvárosi-iskola, a Halas Tűzvédelmi Kft., a Szilády-gimnázium és a Vári Szabó-iskola belépve a Fénykör közösségbe a haladást képviseli.
 
- Az önkormányzat a villamosenergia-fogyasztása 70 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezi. Ez tízszerese a magyar átlagnak – mutatott rá Tóth Zoltán, a Fénykör kiskunhalasi kötődésű fővédnöke.

 
Kiskunhalason tette meg a közösség 2015 óriási bejelentését. Kiderült, hogyan lehet összefogni a jövőért az ifjúság bevonásával. Ez az Energy Factory pályázat, a nagy lehetőség a közös alkotásra. Pál Dénes énekes, megújuló energetikai mérnökasszisztens-hallgató, a Fénykör arca ismertette szempontjait. Fontos a csapatmunka, a kreativitás, a fenntarthatóság, a kommunikáció, a környezettudatos szemlélet. A pályázat arra vonatkozik, hogyan óvható meg a környezet. A téma ezúttal a napenergia.

- A zsűri egyik tagja leszek – árulta el a Voice győztese. – A zöld kritériumoknak megfelelő anyagokat várunk a pályázóktól. Aki mindegyik kategóriában helyt tud állni és kiemelkedő teljesítményt nyújt, az nyilvánvalóan közelebb kerül a fődíjhoz. Ő lesz az Energy Factory első győztese. Igyekszem jól értékelni és jól osztályozni. Bízom benne, hogy sikerül – tette hozzá a népszerű énekes, aki műsorral is megörvendeztette a diákokat. Az Energy Factory szlogenjét a kiskunhalasi tanulók szavazhatták meg. A „Robbanj be a köztudatba!” nyert. 
 
 
A Fénykörközösség rendezvényén felléptek a Stúdió 2000 TSE és a BangerZ Crew táncosai. A Bibó István Gimnázium diákjai Fénykör címmel közösségi verset adtak elő Fodor Bernadett tanárnő vezetésével.

- Nagy megtiszteltetés és jóleső érzés volt ilyen alkalommal az iskola színeiben szavalni és az is, hogy ennyi ember előtt szerepelhettünk. Életem első ilyen élménye volt – fogalmazott Forczek Alex, a középiskola tanulója.
 
 
A Fénykörközösség legújabb eseményével részletesen foglalkozik a Halas TV péntek esti Híradója és a Halasi Tükör február 11-i száma. MEGÚJULT FACEBOOK OLDALUNKON bővebb galériát találhat!
 
Pál László
Fotó: Pozsgai Ákos
{facebookpopup}