Halason is világítottak Székelyföld őrlángjai
Közélet

Halason is világítottak Székelyföld őrlángjai

Több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet Székelyföld önkormányzási jogát követelve szombat este. A Székely Nemzeti Tanács tiltakozó akciójához csatlakoztak Kiskunhalason is, két helyszínen is fellobbantak Székelyföld őrlángjai.

 
A kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület a Semmelweis térre hívta a halasiakat együtt érző gyertyagyújtásra, ahol a negyedórás program este fél hatkor kezdődött. Egy székely zászlót terítettek a fűre, amit úgy hajtogattak össze, hogy Székelyföld határait ábrázolta, körülötte gyújtották meg a mécseseket, miközben Nyírő József erdélyi író verse, zenék hangzottak el és elénekelték közösen a Székely Himnuszt is.
Dr. Döme Ottó, az egyesület elnöke rövid beszédében kiemelte, hogy szervezetük az erdélyi magyar irodalmi művek ápolása mellett a székelyföldiek autonómia törekvéseinek elősegítését és fontos céljuknak tartják, ezért tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak a Székely Nemzeti Tanács felhívásához. Az akció Székelyföld 68 peremtelepülésén kezdődött egy időben, szombaton este ökumenikus istentisztelettel, amelynek végén felolvasták a demonstráció kiáltványát, és a résztvevők kivonultak a környező magaslatokra őrtüzeket gyújtani, illetve a gépkocsik fénycsóváját tükrökkel az ég felé irányítani.

A Székely Nemzeti Tanács dokumentumában kinyilvánították, hogy a határok kivilágításával kívánják a román kormány és a világ tudomására hozni, hogy Székelyföld létezik, és élni akar az önrendelkezés jogával. – E jog alapján követeljük Székelyföld államon belüli önkormányzását! Ragaszkodunk a nyolc székely széket és 153 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé – áll a kiáltványban.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy Románia kormánya nem mondott le a szándékáról, hogy Székelyföldet egy román többségű óriás-régióba olvassza be, valamint arra, hogy a több ízben kinyilvánított autonómiaigényről párbeszéd sem kezdődhetett, mert az erre irányuló székelyföldi kezdeményezések rendre válasz nélkül maradtak.
 
Kiskunhalason egy másik civil csoport is csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács felhívásához, ők egy kerékpártúrával összekötve az Olajosok útja közelében lévő Fráter-dombhoz várták az érdeklődőket, ahol szintén meggyújtották a székelyföldi őrlángokat. További képeket itt nézhet meg.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos