Bérmálás és egyházközségi képviselők eskütétele
Közélet

Bérmálás és egyházközségi képviselők eskütétele

Bábel Balázs érsek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főpásztora vasárnap délelőtt az Alsóvárosi Főplébánia-templomban ünnepélyes szentmise alkalmával szolgáltatta ki a bérmálás szentségét az arra felkészült fiataloknak. A szentmise keretében az újonnan felálló egyházközségi képviselő-testület tagjai is esküt tettek. Az eseményen jelen volt Bányai Gábor országgyűlési képviselő is.

Az ünnepi szentmisén Bábel Balázs megköszönte a bérmáslás szentségére várakozóknak, hogy hűségesen készültek, hogy elköteleződjenek, megerősödjenek hitükben, és a lelki életben nagy előrelépést tegyenek. Amellett, hogy elméleti oktatásban részesültek, a saját életüket is próbálták megújítani.

bermalas01

A Krisztus iránti elkötelezettségről és a szeretet fontosságáról beszélt az érsek, hangsúlyozva, hogy ez az elkötelezettség nem egy átmeneti rövid időre szól, hanem örökérvényű. Az első bérmálás pünkösdkor volt, amikor az apostolok megkapták a Szentlelket. Ők érett felnőttek voltak ekkor. Hosszú imával és várakozással készültek pünkösdre. Lelkükben pedig ott volt a készség, hogy Krisztusért és születő Egyházáért adják életüket.

bermalas02

Az első századokban az Egyház olyan fiatalokat, illetve felnőtteket fogadott be teljes értékű tagként közösségébe, akik éretten felkészültek a szentségek vételére, és készek voltak életüket adni Krisztusért és egyházáért. A bérmálás tehát a keresztény nagykorúság, a személyes döntés szentsége, amely felvételével a fiatalok tanúságot tesznek arról, hogy képesek éretten dönteni Krisztus és az Egyház mellett.

bermalas03

A vasárnap délelőtti szertartás keretében az újonnan felálló egyházközségi képviselő-testület tagjai is esküt tettek, feladatuk lesz az Egyházban a lelkipásztor mellett az apostoli hivatás, a keresztény élet szolgálata. További fotóinkat ITT tekintheti meg.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos