Az ápolókat köszöntötték Halason
Közélet

Az ápolókat köszöntötték Halason

Tegnap ünnepelték a halasi kórházban is az ápolók nemzetközi napját. Világszerte május 12-én ünneplik annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja, aki a betegápolás etikai alapjainak megteremtése mellett küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban Fülöp Róbert polgármester, Lengyel János orvosigazgató és Babenyecz Tibor, az általános belgyógyászat vezető ápolója köszöntötte az ápolókat. Az ünnepségen átadták az Év ápolója címet, amelyet idén Sári Mónika, az ápolója kapta meg.

Fülöp Róbert köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a halasi kórházban dolgozóknak nem csak a város vezetőjeként, hanem a kistérség valamennyi polgármestere és a régióban élők nevében is köszönetet mondott az intézményben folyó kimagasló gyógyító munkáért az idd dolgozó ápolóknak.

– Az itt folyó munka nagyban hozzá járul ahhoz, hogy milyen a Dél-Alföldnek ebben lakók életminősége – emelte ki a polgármester, aki szerint a lakosság bizalommal és hittel fordul a kórház felé. Külön is köszönetet mondott a kórház vezetésének az elmúlt évek egyedülálló fejlesztéseiért. – Nem sok olyan állami és önkormányzati intézmény van, amely saját erőből ekkora mértékű komoly beruházást tudott volna végrehajtani – fogalmazott a város vezetője. Fülöp Róbert kitért arra is, azzal, hogy a halasi strand gyógyfürdőhellyé nyilvánításával a halasi kórház is sokat profitálhat. Bízik abban, hogy néhány éven belül be tudnak indulni olyan fejlesztések a városban, amelyek nem pusztán turisztikai jellegűek lesznek, hanem szorosan kapcsolódnak majd az egészségügyhöz is.

korhaz02

Ezekben a fejlesztési projektekben számít a város a kórházra, az itt dolgozó egészségügyi szakemberekre, ápolókra. – Ha sikerül megvalósítani a tervezett elképzeléseket, akkor bizony merhetünk nagyot álmodni, és a hévízi, vagy más gyógyfürdők szintjéhez hasonló gyógyhely jöhet létre Kiskunhalason is – vázolta az önkormányzat elképzeléseit a polgármester, aki úgy látja, a tervezett új egészségügyi szolgáltatásokhoz lennének is érdeklődő befektetők. – Ez a szakma egy hivatás, amire elsősorban születni kell. Nagyon kevesen képesek arra, hogy számukra idegen embereken segítsenek, gondoskodjanak róluk előítéletek nélkül.

 

korhaz03

Az ápolói munka nem egyszerű, hatalmas szakmai tudást és odafigyelést igényel. Az ápolók észlelései, szakmai munkájuk, kommunikációjuk a betegekkel, ma már elengedhetetlen az eredményes gyógyításhoz – hangsúlyozta az ünnepségen Babenyecz Tibor, az általános belgyógyászat vezető ápolója. Az Ápolók napja alkalmából átadták az idei „Év ápolója” címet, amelyet Sári Mónikának, a trauma-ambulancia osztály ápolójának ítélte oda az intézmény. A díjat Lengyel János orvos-igazgató és Dr. Kellner M. Barnabásné, ápolási igazgató adta át.

Szöveg-fotó: Pozsgai Ákos (galéria)