Megérkeztek a népszavazási értesítők
Közélet

Megérkeztek a népszavazási értesítők

Augusztus 15-ig kellett a választópolgároknak megkapniuk az októberi népszavazás értesítőit. Akihez nem érkezett meg a küldemény a helyi választási irodánál érdeklődhet. A választópolgároknak, így a térség lakóinak is meg kellett mostanra kapnia a Nemzeti Választási Iroda küldeményét. Mintegy másfél hónap múlva lesz a népszavazás a nem magyar állampolgárok betelepítésének kérdéséről.

 

 


A most megkapott értesítő az augusztus 5-i névjegyzéki adatok alapján készült és arról ad tájékoztatást, hogy kinek melyik szavazókörbe kell majd mennie. A levél ezen kívül leírja azt is, hogy milyen érvényes okmányokra lesz szükség, de a mozgóurna igénylésről is szó van benne. Aki nem kapott értesítést a névjegyzékbe történő felvételről, az a helyi választási irodákban érdeklődhet és igényelhet ilyet. A helyi választási iroda mindenhol, így Halason is a jegyzőnél üzemel, vagyis a városházán kell intézkedést kérni.

Aki megkapta az értesítőt, annak egyelőre a népszavazással kapcsolatban nincs igazán teendője. Az átjelentkezéseket kell majd intézni. Aki a szavazás napján nem tartózkodik majd a lakóhelyén, és az ország egy másik településén szeretne élni a választójogával, az egészen szeptember 30-án délután 4 óráig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. A külképviseleti névjegyzékbe vételt szeptember 24-ig lehet kérni a választas.hu oldalon, illetve levélben, vagy személyesen a lakóhely szerinti választási irodától.

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – ez a kérdés szerepel majd a szavazólapon. A szavazókörök október másodikán reggel 6 és este 7 óra között lesznek nyitva.

A népszavazásban közreműködő apparátusnak addig még sok dolga lesz. Így már most megkezdik az előkészületeket. Például meg kell választani a szavazatszedőket és ki kell alakítani a szavazóköröket. Halason ezekben a napokban kerülnek ki a népszavazási hirdetmények, plakátok is, a lakosság ezeken is megtalálja a legfontosabb tudnivalókat.
Fehér Erika