Magyar rekordot döntött a halasi savanyúmáj
Közélet

Magyar rekordot döntött a halasi savanyúmáj

Több mint 2 ezer adaggal hivatalosan is magyar rekord lett a halasi savanyúmáj. Nem hivatalosan valószínűleg ez a szám egyben világrekord is lehet, hiszen, aligha van olyan pontja a világnak, ahol egyszerre ennyit készítettek volna belőle. Kora reggel, hat óra után néhány perccel kezdődtek el a legújabb magyar rekordkísérlet előkészületei a Hirling József Lovasparkban Sós Dezső életműdíjas halasi mesterszakács vezetésével és Takács József, a Sóstó Csárda vezetőjének közreműködésében. A rekord felállításában összesen 12 fő vett részt, köztük szakácsok, szakoktatók és a konyhai segítők.

 
 
 
 
Egy több mint 2 ezer literes óriási üstben készült a rekordmennyiségű halasi savanyú máj. Sós Dezső elmondta, hogy sertéshúsból 160 kg lapockát, 140 kg csülköt, 100 oldalast, 100 kg dagadót, 10 kg velőt és összesen 160 kg májat használtak fel. Emellett 35 kg kockacukor, 120 kg vöröshagyma, 3 kg fokhagyma, 6 kg só, 3 kg csípős zöldpaprika, 1 kg őrölt bors, fél kg őrölt kömény, 6 kg gulyáskrém és 6 kg piros arany főszert tettek bele, valamint köretként 300 kg burgonyát főztek hozzá.
Délelőtt 11 órára készült el a több mint kétezer adag savanyú máj, amit részben előjegyzéssel, részben a helyszínen vásárolt jegyekért cserében osztottak szét. Kiskunhalas környékén a téli disznóvágások idején az esti vacsoránál az egyik fő fogás a háziasszony által készített savanyú máj volt.
Ezt pedig úgy készítették, hogy a háziasszony a böllértől a sertés minden részéből kért egy kevés húst. Ebből egy finom pörköltet készített, mielőtt azonban tejesen kész lett volna, beletette a vékony csíkokra vágott sertésmájat és a pörkölt legtetejére a velőt, majd ezzel együtt még pár percig főzte a kész pörköltet.
A kiszedett pörköltre tették a karikára vágott, külön megfőzött és ecettel, sóval, őrölt borssal, cukorral ízesített vöröshagymát, köretnek főtt burgonyát adtak mellé. A savanykás-édes hagymát vélhetően eredetileg azért adták hozzá, hogy a pörkölt zsírosságát oldják, emészthetőbbé tegyék, ugyanakkor jobb íz hatást is elértek vele.
 
A mostani rekordkísérlet célja az volt, hogy a 2010-es halasi 1300 adagos akkori rekordot túlszárnyalják 600 adaggal, próbálkozás pedig sikerrel járt. Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület munkatársa végig figyelemmel követte a főzés folyamatát és ezt jegyzőkönyvben rögzítette. A végén megállapította, hogy a 2076 adaggal sikerült megdönteni a korábbi magyar rekordot.
A helyszínen felvett jegyzőkönyvet aláírásával és a Magyar Rekordok szárazbélyegzőjével 12 óra 50 perckor lezárta és hitelesítette. A jegyzőkönyvből öt eredeti példány is készült, ebből egyet-egyet Sós Dezső és Takács József személyesen vehettek át Sebestyén Istvántól. S, hogy mekkora sikere volt a halasi savanyúmájnak, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a rekorddöntést igazoló hivatalos adminisztráció végére szinte az összes elfogyott.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos (GALÉRIA)