Kelebiai szoboravató és mélykúti időkapszula
Közélet

Kelebiai szoboravató és mélykúti időkapszula

Szobor-és keresztavató, ünnepi testületi ülések, kiállítások, zenés kulturális műsorok kísértek az augusztus 20-ai államalapítás ünnepén a környező településeken is. Kelebián Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében az államalapító királyunk, Szent István máig ható cselekedeteit méltatta. Az idén 300. éves Mélykúton időkapszulát helyeztek el, Zsanán pedig kettős keresztet avattak az ünnepen.

 

A kelebiaiak már az állami ünnep előtti napon elkezdték az ünneplést, szentmisére várták a helyieket péntek délután, amelyet Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek celebrált. A szertartás után a katolikus templom előtti téren avatták fel Kelebia új emlékművét. A közadakozásból felállított, Szent István királyt bronzból, és Szűz Máriát, a karján a kis Jézussal, kőből faragott életnagyságú szoborkompozíciót Kovács Jenő szobrászművész készítette.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében Szent István király államalapító tevékenységét, a keresztény Magyarország megteremtését méltatta. Maczkó József polgármester ugyancsak az államalapító máig ható cselekedeteinek fontosságát hangsúlyozta, amellyel stabil és biztos alapokra helyezte az ország jövőjét. Az ünnepi műsor és a beszédek után Bábel Balázs érsek megáldotta a Szent István felajánlja az országot Máriának elnevezésű szoborcsoportot.


Szintén pénteken tartották meg a kelebiai Levente Sport Egyesület szervezésében a VII. Szent István Serleg nemzetközi labdarúgó-tornát. Az Agrárkereskedelmi központban Rácz Istvánné "Hitünk és életünk" című kiállítása és Balázs Hajnalka művésztanár festményeinek állandó tárlatát, míg a Művelődési Házban Hernádi Gyuláné "Őseink hagyatéka" gyűjteményes kiállítását nyitották meg. Az Agrárkereskedelmi központban, Miskolczi Miklós szabadkai születésű író "Trianon gyermeke, Kelebia" című könyvének második kiadását mutatta be maga a szerző, majd Náray Erika és Homonnay Zsolt musical estjével zárult a nap.

Zsanán falunapot tartottak, amely az elmúlt évtizedekben szinte egybe forrt az államalapítás ünnepével. Az idei ünnepen egy kettős keresztet állítottak fel a település központjában, ezzel tisztelegve Szent István nagysága előtt.

Mélykúton az önkormányzat kitüntető díjait adták át augusztus 20-án, a városi ünnepségen, ahol Kovács Tamás, polgármester köszöntötte a résztvevőket külön is kiemelve a testvér-települések delegációit. Az ünnepségen Mélykút díszpolgári címét kapta Bányai Gábor országgyűlési képviselő, valamint Mélykút Városért kitüntetést vehettek át a település korábbi polgármesterei. Az idén 300. születésnapját ünneplő város település templomdobján időkapszulát is elhelyeztek, majd megszegték az ebből az alkalomból készített 300 méter hosszú kalácsot.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos