Tíz település veszi át a halasi példát
Közélet

Tíz település veszi át a halasi példát

Már nem csak Halason fognak szociális segítők dolgozni. Felkeltette a figyelmet a halasi példa. A helyi eredményeket látva a megyében 10 település – Kiskunmajsa, Jánoshalma, Mélykút, Bácsalmás, Baja, Kiskunfélegyháza, Kiskőrös, Kalocsa, Kecskemét és Kecel- veszi át a szociális segítő hálózat módszerét.

 

Szeptembertől, a tanévkezdéstől mintegy 160 segítő és utcabizalmi áll munkába. A feladatokat a napokban egyeztették a halasi városházán a leendő koordinátorokkal.

Halason 2014 decembere óta működik a szociális segítő hálózat. A roma társadalom felzárkóztatásának alapja az oktatás – elsősorban ezt segíti a program. A cél a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása, az hogy rendszeresen járjanak óvodába és iskolába, illetve szerezzék meg azt a végzettséget és szakmát, amivel később boldogulni tudnak. Ez nem megy egyik napról a másikra, de Halason már bíztatóak a jelek – nyilatkozta Szűcs Csaba alpolgármester. - A felnőttek szemléletét már nem igen lehet megváltoztatni, ezért fontos óvodás kortól letenni az alapokat.

szoc segitok 01

A szociális segítők és utcabizalmik egyfajta kapocsként dolgoznak a családok és az intézmények között. Például reggelente ügyelnek arra, hogy minden diák elmenjen iskolába, emiatt Halason jelentősen lecsökkent a hiányzások száma és most megyeszerte ezt az eredményt várják.

A távolabbi cél, hogy a lehető legtöbb település átvegye a halasi példát és országossá váljon a program. A hálózat tagjai most közmunka keretében dolgoznak, mivel az önkormányzatok máshogy nem tudnák biztosítani az anyagiakat, de a programot Szűcs Csaba Halas alpolgármestere már korábban eljuttatta az Emberi Erőforrások Minisztériumához és a tárgyalásokat követően úgy tűnik: a jövő év elején kiírják a mentorhálózati programot, így már különállóvá tudna válni a segítő hálózat.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Vercz András