Szüreti Forgatag a Csipkeházi Óvodában
Közélet

Szüreti Forgatag a Csipkeházi Óvodában

Nem fogadták kegyeikbe az égiek reggel a Csipke Ovi gyerkőceit, így az eredetileg udvarra megálmodott Szüreti Forgatag mai programjait „házon belül” kellett megvalósítani. Az óvoda dolgozóinak köszönhetően táncház, játékos foglalkozások, szüreti hagyományok megismerése, valamint szőlőlé készítés-és kóstolás várta a kicsiket. A tematikus hét keretében a szüreti hagyományok igazán különleges élményt nyújtottak a gyermekeknek.

Sikerült beszereznie valamennyi óvodás és dolgozó részére autentikus népi ruhákat. Ez különösen öröm számunkra, hiszen a tehetséggondozás sarkalatos pontja a néptánc, és ezáltal a művészeti alapiskolába való irányítás. Célunk ezáltal, hogy akkreditált Tehetséggondozó Ponttá válhassunk.” – mondta beszélgetésünk elején Barnáné Szabó Mikor Márta, aki 2016. augusztus 1. óta a Százszorszép Óvodák (Csipkeházi Óvoda, Felsővárosi Óvoda, Vackor Óvoda) intézményvezetői teendőit látja el.

ovisok02

Milyen célokkal, tervekkel vetted át az új feladatkört?

„Radikális változtatások nélkül, mégis egy új vezetői stílussal kell megismerkedniük a dolgozóknak. Egy közösségbe mindig nehéz beilleszkedni, ám mindannyian ezekből a helyzetekből tudunk építkezni. Ez eszmecserék, folyamatos információ-átadás, esetleges nézeteltérések tisztázása nélkül elképzelhetetlen. Hangsúlyozom, hogy a vita nem egyenlő a gonddal, sokkal inkább problémamegoldó eszközként tekintek rá, amire szükség van az előrehaladáshoz. Preferálom munkatársaink részére a szakmai továbbképzéseket, a kooperatív munkát, együttműködést család és intézmény között. Biztosítom a helyet, időt, eszközöket munkatársaim számára és igyekszem a legtökéletesebb igényfelmérésre törekedni. Prioritásként tekintek az anyanyelvi nevelésre, szabadjátékra, természetesen szokás-és szabályrendszer kiépítése mellett”.

ovisok03

Mit tanácsolsz gyakorló nagymamaként az óvodás korú gyermekek szüleinek, hogyan könnyíthetik meg a hétköznapokat?

„Mindenek előtt a legfontosabb, hogy egy olyan bizalmi viszonyt építsünk ki intézményeinkben, ahol családias légkörben tudjuk felhívni a szülők figyelmét például a gyógytestnevelés fontosságára. Értelmi fejlődés, mozgás nélkül elképzelhetetlen. Így a zord időben is mindig találjunk ki valamilyen „házon kívüli” programot. Hiszem, hogy csak a tevékenységbe ágyazott tanulás válik rögzült tudássá, ezért soha ne csak egy, hanem minél több érzékszervére hassunk a gyermeknek egy-egy tanulási vagy magyarázási folyamatnál. Alakítsunk ki olyan rituálékat, melyet mindig ugyanúgy ismétlünk, legyen ez akár a reggeli elköszönésünk. Soha ne csapjuk be gyermekünket, így elkerülhetjük a szeparációs szorongást, és bízzunk meg benne, mert ők már mindent megértenek, ha kellőképp elmagyarázzuk nekik a miérteket. Jutalmazásképp édesség helyett olyan kedvezményeket ajánljunk fel, amiket sokkal jobban értékelnek az ovisok: például péntekenként egy fél órával hamarabb elhozzuk őt az oviból, és ő választhat egy délutáni programot. Engedjük, hogy rohanó világunkban legyen idejük elrontani a felöltözést, ne „szolgáljuk” ki őket azonnal. Az inspirációs példamutatás sokkal célravezetőbb. Ne feledjük a meseolvasás és a nap megbeszélésének erejét, hiszen ezekben az években alapozódik meg mindaz, amit felnőttként továbbvisz általunk a gyermek”.

ovisok04

Milyen események lesznek a Csipke Ovi életében a közeljövőben?

„Egyértelműen projekt-módszerben dolgozunk. Következő programunk a Márton Nap lesz, lámpás felvonulással, töksütéssel, terményfaragással. A Felsővárosi Óvoda által Márton-napi jótékonysági bál is megrendezésre kerül majd a Tiszti Klubban. Fogadóóráinkon, de akár azon kívül is bármikor állunk a szülők rendelkezésére. Őszi-téli nyílt napok keretein belül a szülők betekinthetnek abba, hogy hogyan viselkednek a gyermekek a közösségben. Tervezés alatt áll a Szülők Akadémiája programsorozatunk is, mely pszichológusokkal és különböző szakemberekkel hivatott segíteni az elsődleges nevelési közeg, azaz a család problémáin.”

ovisok05

(Az időjárási körülmények miatt elmaradó egyes szüreti kültéri programok megvalósítására április 22-én, a Húsvéti Játszóház keretein belül kerítenek sort. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a pályázati lehetőségek kiaknázására, ennek köszönhető a gazdag és hasznos tevékenységeket biztosító programkínálat.)

ovisok06

Szöveg-fotó: Lunger Krisztina