Emlékezés a vértanúkra
Közélet

Emlékezés a vértanúkra

Az aradi vértanúk emléknapja október hatodika. A kiskunhalasi ünnepséget csütörtökön este a Thorma János Múzeumban tartották, ahol a honvédtisztek előtt tisztelgő műsort követően az emlékezés virágait és koszorúit is elhelyezték.

 

Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos - ők az aradi vértanúk. A magyar honvédtiszteket a szabadságharc leverése után az 1848-49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végezték ki. Ez volt az osztrák megtorlás legszomorúbb eseménye. A nemzeti emlékezet azóta is előttük tiszteleg október 6-án.


Kiskunhalason, a Sétáló utcán tartották volna a városi ünnepséget, az esős idő miatt azonban a Thorma János Múzeum lett az új helyszín. A Himnusz közös eléneklésével kezdődött a program. Idén a Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskolájának diákjai készültek műsorral. Az ünnepi előadást Muharos Ágnes tanárnő tanította be. Közönség elé lépett az 5.a osztályos énekkar Hunyadiné Székely Klára vezetésével, Vladár Károly zenei kíséretével. Lábodi Róbert tanítványa, Bödecs Lili zongorán működött közre.


A résztvevők az emlékezés koszorúit, virágait Thorma János Aradi vértanúk című festményénél helyezték el. Elsőként Szűcs Csaba alpolgármester Kiskunhalas Város Önkormányzata és Laskovicsné Terzics Edit, Kiskunhalas Város Önkormányzati Hivatala nevében.
Szöveg: Pál László

Fotók: Anda Péter (GALÉRIA)