Átadták a Kiskunhalasi Cigányságért-díjakat
Közélet

Átadták a Kiskunhalasi Cigányságért-díjakat

Kitüntetések átadásával és műsorral ünnepelte a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a Nemzetiségek Napját. A halasi cigányság két legendás segítője, Ternyák Julianna és Tóth Istvánné kapták idén az elismerést. A Nemzetiségek Napja fontos a halasi cigányság életében. Így ünnepélyes keretek között emlékeztek meg róla. A város nevében Skribanek Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

 


Szűcs Csaba alpolgármester, a Halasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke az elért eredményeket ismertette és beszámolt azokról a pályázatokról melyek sikeres elbírálás esetén sokat segíthetnek a cigány származásúaknak, illetve a nehéz helyzetben élőknek. Ilyen például a felzárkóztatási program, a leromlott városrészek rehabilitációja, a cigány közösségi ház felújítása és a roma lányos program folytatása.

Ez a nap nem csak a múltba és a jövőbe tekintésről szólt, megköszönték azok segítségét is, akik sokat tettek a cigányságért és átadták át a Kiskunhalasi Cigányságért díjakat. Ternyák Julianna óvónő 1981-ben vette át az Átlós úti óvoda vezetését és nyugdíjazásig azon dolgozott, hogy bejárjanak az óvodába a cigány származású gyerekek. Ezt többek között olyan „trükkökkel” érte el, hogy programokat, ünnepségeket szervezett. A díjátadón elmondta: szép emlékei vannak az óvodai évekről és örül annak, hogy még most is sok egykori óvodása megismeri és köszönti őt amikor találkoznak.

A Kiskunhalasi Cigányságért-díjat vehetett át Tóth Istvánné Irénke is. Annak idején csodaszámba ment, hogy a Családsegítő Központban cigány származásúak is dolgozhattak, szakmát teremtett a szociális munkából és az ő nevéhez fűződik nyolc cigánylakás építése is. Az ünnepséget egy cigány mese és táncok színesítették.
Fehér Erika