A hűség írója
Kultúra

A hűség írója

Nyirő József halálának 60. évfordulója alkalmával felolvasó estet tartott az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület. A halasi tanár, dr. Döme Ottó kezdeményezésére alakult egyesület elsődleges céljául tűzte ki a két világháború közti erdélyi irodalom, elsősorban az Erdélyi Helikon szerzőinek megismertetését a mai kor emberével.

Wass Albert, Tamási Áron és Nyirő József művei a második világháborút követően, több más író alkotásaival együtt, hosszú évtizedekre a feledés és az illegalitás homályába merültek. Az idén alakult, halasi székhelyű Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elsősorban a helyi közép- és általános iskolák diákjainak részvételével, felolvasó esteken segít a regények újrafelfedezésében. A felolvasásokon elsősorban Nyirő József sorait elevenítik fel.

Tegnap délután a Közösségek Házában dr. Döme Ottó és Hachbold Helga Rita szervezésében ünnepélyes irodalmi esttel tisztelegtek az író emléke előtt. Dr. Döme Ottó üdvözölte a termet zsúfolásig megtöltő közönséget, majd Nyirő József Székelyzsombortól Madridig terjedő kalandos életútját ismertette. Ezt követően felolvasta Kövér László, az Országgyűlés elnöke üdvözlő sorait:

„A székelyek a magyarság egyik leghűségesebb képviselői, Nyírő József pedig a székelységnek volt az egyik leghűségesebb képviselője. Nyirő József igazsága a hűség. Hűség a székely néphez. Hűség a magyar nemzethez. Hűség a csodálatos magyar nyelvükhöz.”

Kövér László köszönetet mondott az egyesületnek, hogy „Kiskunhalason is éltetitek a nagy székely író, Nyirő József emlékét.” Ezt követően Nyirő Judit, az író unokahúga olvasott fel egy regényrészletet, majd a halasi közép- és általános iskolák diákjai idézték fel a gazdag életművet.  

A megható és sikeres megemlékezést vastapssal jutalmazta a közönség. A diákköri felolvasó esteken szokatlan siker felvet egy mélyebb kérdést. Az életmű kétségtelen irodalmi értékei mellett, mi az a többlet, ami ilyen szokatlanul nagy érdeklődést vált ki az emberekből? Valószínűleg ugyanaz, ami okán korábban tiltó listán szerepeltek ezek a regények. Ez a szellemiség pedig nyilvánvalóan az a patrióta felfogás, amit Kövér László is említ levelében.

A patriotizmus nem más, mint a teljes azonosság vállalása. A szülőföld és az ember, a jelen és a múlt, a kultúra és a nyelv közössége és ennek tudatos vállalása. A patrióta hazafiság egyfajta természetes, a születéstől és szülőhelytől hozott és nem választott közösségbe tartozás. Mivel nem választott, nem is semmisíthető meg. Ezt bizonyítja Nyirő József életútja, aki idegen földön, Spanyolországban is székely-magyar maradt. És ezt bizonyítják regényei is, melyek iránti érdeklődést az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület rendezvényei szintén bizonyítják.

Szöveg-fotó: Szűcs Károly

{phocagallery view=category|categoryid=1103|limitstart=0|limitcount=0}

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral