Korrupcióval gyanúsítanak egy pénzügyőrt és két társát
Sziréna

Korrupcióval gyanúsítanak egy pénzügyőrt és két társát

Korrupcióval gyanúsítják a tompai közúti határátkelőhely egyik vámtisztjét és további két személyt. A gyanúsítottakat két hete vették őrizetbe. A Nemzeti Védelmi Szolgálat folyamatosan megfigyelés alatt tartja a schengeni külső határokon lévő átkelőket, ahol fokozott a korrupció veszélye. A tompai átkelőn is régóta figyelték a vámosokat, gyűjtötték az információkat, amikor elegendő bizonyíték gyűlt össze, akkor tettek feljelentést a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségen.


A tompai határátkelőhely egyik pénzügyőr osztályvezetője, a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó-és Vámigazgatóság állományába tartozó őrnagya az ügyészség szerint egy szerb és egy magyar férfivel összejátszva több esetben meghamisította a hivatalos okmányokat, amivel jogtalan előnyt biztosított a velük kapcsolatban álló teherautó sofőröknek. A gyanúsítottak elfogására 2016. augusztus 25-én egy összehangolt akció keretében került sor, melyet a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség szervezett meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat, illetve a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével.

A nyomozás jelenleg is folyamatban van. Az ügyészség kezdeményezte mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását, amit a bíróság el is rendelt – közölte Sárközi Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője. A bíróság szerint fenn áll mindhármuk esetében annak a veszélye, hogy szabadlábra kerülésük esetén az eljárást jogellenesen befolyásolnák, illetőleg a bűnismétlés veszélye is. A korrupcióval gyanúsított pénzügyőr osztályvezetőt a Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le.

Értesüléseik szerint az őrnagyot titkosszolgálati eszközökkel figyelték, majd amikor elegendő bizonyíték gyűlt össze, az NVSZ feljelentést tett az ügyészségen. A tompai határátkelőhelyet a szolgálat évek óta fokozott ellenőrzés alatt tartja. – Magyarországon a schengeni külső határátkelőkön dolgozók folyamatos korrupciós veszélynek vannak kitéve, ezért a Nemzeti Védelmi Szolgálat ezen a területen folyamatosan jelen van – nyilatkozta Gáspár Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal annyit közölt, hogy a szervezet zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval kapcsolatban. Az őrnagy szolgálati viszonyát elfogása napján parancsnoka felfüggesztette.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos