Adóváltozást terveznek

Adóváltozások várhatók jövőre Halason -a hírt Gyovai István polgármester jelentette be a városvezetői tájékoztatón. A legtöbb embert a kommunális adó érinti.

A tervek szerint a mértéke nem változik, marad a 7 ezer forint ingatlanonként, viszont kiterjesztenék olyanokra is, akiknek eddig nem kellett fizetniük. A tervek szerint a külterületeken élőknek és a 70 éven felülieknek is kellene a jövőben kommunális adót fizetni. A rászorulók továbbra is mentességet igényelhetnek.

Három olyan vállalkozókat érintő adó van melyeken módosítást terveznek. Az egyik az iparűzési adó. Ennek mértéke maradna a 2 %. Viszont eltörölnék az eddigi 2 millió forintos mentességi küszöböt. Az építményadóra 5 % alatti emelés vár. Az eddigi négyzetméterenkénti 620 forintot 30 forinttal emelnék meg, így 650 forint lenne az adó új mértéke.

Telekadóval eddig nem élt a város. Ezt a beépítetlen telkekre terjesztenék ki, a mértéke a kommunális adóhoz igazodna,15 forint lenne négyzetméterenként. A 4 adónem módosításától összesen 80-90 millió forintot vár az önkormányzat. Gyovai István azt mondta bízik benne, hogy a vállalkozók és a lakosság megértik a város helyzetét és a tervezett változtatások szükségességét. A helyi adókról hétfőn tanácskozik a képviselő-testület.

Fehér Erika