
Egy nap Farkasné Wodring Zsuzsannával
Rendőr, őrnagy, bűnmegelőzési és sajtótiszt – nem gondolnánk, hogy egy hölgy áll mindezen címek mögött, s talán azt is kevesen tudjuk, hogy Farkasné Wodring Zsuzsanna életében a munka és a család mellett a gasztronómia is fontos szerepet kap.
Felkészülés a nyár veszélyeire
Zsuzsanna reggel 7 óra után nem sokkal ér be a kapitányság épületébe. Néhány perccel később más kisiskolás gyerekek érkeznek hozzá, akikkel a nyári szünet veszélyeiről beszélget. Biztonságos közlekedés gyalog vagy bicajjal, a sok szabadidő… - sok a tudnivaló, de kétgyermekes anyaként gyorsan szót ért a fiatalokkal: a kicsik figyelnek rá, hiszen száraz tények és információk helyett történetekkel hívja fel a figyelmet a veszélyforrásokra.
Kihallgatás az irodában
Zsuzsa szakmájában néha gyors a váltás: alig csak pár perce köszönt el a gyerekektől, máris várják az irodájánál: ki kell hallgatnia valakit. Nem ritka, hogy naponta akár 5-6 ember vallomását is fel kell vennie. Ám kedvessége itt sem marad el, így az asztal másik végén ülők bátran, fenntartások nélkül osztják meg félelmeiket, véleményüket, tapasztalataikat. Délben rövid ebédszünet következik, majd egészen négy óráig folytatódik a munka.
Kikapcsolódás a konyhában
Munka után Zsuzsa első útja az egyik bevásárlóközpontba vezet, ahol megveszi a vacsorához szükséges alapanyagokat. Zsuzsanna nemcsak határozott egyenruhás, de évtizedek óta a gasztronómia szerelmese is: mindig pontosan megtervezi, mit és hogyan készítsen családjának. Egy kis nyugat-magyarországi településen, Zsirán nőtt fel, így sok olyan receptet alkalmaz, amit Halas környékén talán nem is ismernek a háziasszonyok. Zsuzsa ma este egy különleges menüsort állított össze, ám neki pihenés, ha egy fárasztó nap után kötényt húzhat, és beállhat a tűzhely mellé…
Vacsora szűk családi körben
Így aztán a Farkas-család mindig együtt vacsorázik. Zsuzsanna férjével, Lajossal két gyermek büszke szülei. Dániel 1988-ban, Kata pedig 1999-ben született, de ma már öten ülnek az étkezőasztalnál, hiszen fiuk barátnője, Dalma is gyakran csatlakozik a falatozáshoz. A mai menüt elegáns hotelek is megirigyelhetnék: libamáj pirítóson tálalva, borzaska, csirkecomb bacon csomagolásban zöldséges rizzsel, salátákkal és szószokkal, végül sütemény és gyümölcssaláta fagylalttal kerül az asztalra. Ám nemcsak a kiváló menü, hanem az egésznapi események és a hétvégi tervek is „asztalra kerülnek”, míg a család vacsorázik.
Szöveg-fotó: Szőri Attila