Gulyásfesztivál Sós felügyelettel
Archívum

Gulyásfesztivál Sós felügyelettel

Az ünnepek alatt is akadt jelentkező – tudta meg a halasmedia.hu – a III. Sóstó Gulyásfesztivál szervezőitől. Az elmúlt évben 44 csapat nevezett a népszerű eseményre, amely látványát tekintve többek fantáziáját megindította és egyesek már Gulyásfalvára keresztelve hozták szóba a csárda környezetét. Hasonló nevezési számra és látogatottságra számítanak a rendezők idén, köztük a zsűri elnök Sós Dezső közétkeztetési mesterszakács is, akit a fesztivál szakmai oldaláról kérdeztem.

Sós Dezső, az országosan ismert kiskunhalasi mesterszakács, öt társával értékeli majd a főző csapatok étkeit, ami ugyan megterhelő, de szakmailag értékes - tudtuk meg a zsűri elnöktől. „Évről-évre óriási előrelépést tapasztalok szakmailag a résztvevők produktumait illetően. Nagydolognak tartom azt, hogy ilyen szépszámú jelentkező akad a versengésre és örömmel tapasztalom, hogy ez a sokaság olyan változatos gulyásokat eredményez, ami időnként még a hozzáértőket is meglepi. Katt a 2011-es képekhez!

Az alföldi gulyás kategória mellett, - aminek egyik fő jellemzője, hogy kerekre vágják a zöldségeket – az egyéb gulyás kategóriák is megjelentek. Számos húsféléből, például birkából, galambból és másokból is láttam gulyáskészítményt a fesztiválon. A jelentkezők között akadnak teljesen amatőrök és előfordulnak hivatásszerűen főzésből élők is. Fantasztikusan jó érzés, hogy a szakmát tanulók közül sokan fontosnak tartják a nevezést, ami azt sugallja, hogy a szakácsoktatásunk szakmai elkötelezettséget jelent a tanulóknak, hisz szabadidejükben szívesen főznek, versengenek.

Ugye mondanom sem kell, hogy a főzőverseny mellett a halasi hagyományőrzés képviselői, a Pásztortűz Egyesület, a Kiskunhalasi Lovasbandérium, a Halas Táncegyüttes, a Szilaj citerások nagyon szép keretet adnak az eseménynek, amit a családok által kedvelt légvár, a biohinta, az állatsimogató, a kézműves foglalkozás, a tanya makett, a lovaglás és a mini póni kocsikázás jól kiegészít. Klikk a 2012-es képekhez!

És ha már a rendezvénykörítésről beszélek, visszakanyarodok a versenyzői körítéshez. A főzőhelyek környezetének kialakítása, az esztétikus, a stílusos terítés része a megméretésnek, amit rendkívül komolyan vesznek egyes standok. A minőségi és a tradícióinkat megformáló étkészletek, étkezési kellékek, a dekorációk szakmailag szívet melengető minőséget képviselnek. A Sóstó Gulyásfesztiválon tényleg öröm a zsűrizés.

Apropó zsűrizés! Nehéz feladat, hisz negyvenpár főzetet lelkiismeretesen leellenőrizni óriási felelősség, amit idén is szakmailag felkészült társakkal végzek. A kiskunhalasi származású, de ma már Budapesten tevékenykedő mesterszakács Liptai Zoltán, a szakoktató Illés Lajos objektív mérce az ítélkezésben. Ugyanakkor fontos más oldalról is megközelíteni az értékelést, amit két kiváló környékbeli polgármester Nagy Ferenc (Pírtó) és Visnyei Miklós (Zsana) zsűritagsága garantál. A borász Koch Csaba, megint egy más aspektusát értékeli majd versenyzők elbírálásának.

A díjazás eddig is bőséges volt, de most ezt tovább gazdagítjuk. A rendezők, a Sóstó Csárda és a KB Autoteam Kft. jóvoltából, összesen 210 000 Ft pénzjutalom lesz szétosztva két kategóriában. Már a nevezésnél minden csapat 3 kg-os Lipóti paraszt kenyeret, óriás sós perecet, rétest (a Lipóti Pékség felajánlása), 1 üveg Koch bort (Koch Vin Kft. –Borota, felajánlása), 1 tekercs papír kéztörlőt (Pazar Papír Kft. felajánlása) kap.

A kiírásban szereplő különdíjak mellett egyéb különdíjakkal is készülök, amelynek odaítélését majd az élet hozza. Lehet, hogy lesz külön női csapat díj vagy akár a legfiatalabb együttest is értékelhetjük. Szóval nagyon várom a rendezőkkel együtt április 13-át, amelyre egy jelszót is megfogalmaztam: ’Magyarok! Sóstó Gulyásfesztiválra fel!” – zárta szavait a zsűri elnök Sós Dezső.

Kép-szöveg: Kovács Iván