(►) Halasra kirándult a vakok és gyengénlátók megyei csoportja
Közélet

(►) Halasra kirándult a vakok és gyengénlátók megyei csoportja

Kiskunhalas volt az úti célja egy nagyon jókedvű kiránduló társaságnak. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének tagjai jöttek el, hogy megismerjék a várost, az itt élő embereket. Utazásuk első állomása a városháza díszudvara volt, ahol Kuris István László alpolgármester fogadta őket.

A városvezető köszöntőjében elmondta, nagyon örül, hogy ilyen összetartó baráti társasság kereste fel Kiskunhalast. A köszöntőjében együttérzéséről biztosította a vendégeket.

„ Amikor átmegyünk egy kereszteződésen, ahol lámpás irányítás van, nekem fel sem tűnik, hogy megszólal az a kis síp, ami jelzi, hogy zöld az út és szabad az átkelés, és figyelmeztet a végén egyfajta csipogással, hogy lassan a zöld idő letelik. Kiskunhalason is egyre többször látok, akár velem egykorú, vagy nálam fiatalabb olyan halasiakat, akik segítséggel, fehér bottal járnak, sétálnak a városban és teszik a dolgukat, nem elbújva otthon, hanem intézik a dolgukat, egyedül mennek a piacra, bevásárolnak, feltalálják magukat, tudják, hogy van feladatuk, és nem az az első, hogy otthon marad magányosként, és aztán egyfajta szomorúságban magába borul. Nagyon jó látni azt, hogy vannak olyan közösségek, akik akár, mint a mai napon, kirándulást szerveznek, körbejárják a várost, felfedezik azoknak a csodáit” – mondta az alpolgármester.

Hencz András a  Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke együttműködésre kérte az önkormányzatot. A céljuk az, hogy az érdekképviseleti tevékenységük híre eljusson minden érintetthez, hiszen a szemléletformálás mellett az informálás, a közösségépítés is kiemelt feladatuk.

„ Bács-Kiskun megyében úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy az egyesület központja Kecskeméten van, és különböző kistérségek vannak. Kiskunhalas is az egyik kistérség, ahol van területfelelősünk, aki a látássérülteknek az ügyes-bajos dolgát intézi. Én úgy gondolom, hogy itt is egyre több látássérült veszi fel velünk a kapcsolatot. Sajnos, hogy elég hosszú időn keresztül nem voltak tagjaink, vagy csak nagyon kevesen, és ezeket a tagokat tudjuk segíteni, elmondjuk, hogy milyen segédeszközök vannak, sőt anyagi támogatást is tudunk nyújtani.

Klubnapokat, összejöveteleket tartunk, városi sétákat szervezünk, együtt van a közösség, és hol tízen, hol negyvenen, hol hatvanan-hetvenen jönnek össze, tehát egyre nagyobb létszámban és egyre jobban érzik azt, hogy jó együtt lenni. Beszélgetünk, sétálunk, ismerkedünk, megosztjuk egymással a problémánkat.

A kirándulók felkeresték a Kiskunhalasi Rotary Club által felállított „Tapintható láthatatlan” köztéri alkotást, majd a városi kisvonattal tettek egy körutat Kiskunhalason.

Az egyesület tagjai a kirándulást a Csetényi Élményparkban zárták.

Az egyesület életéről további információkat találnak a www.bacsvakok.hu címen