Kiskunhalas és környéke viseletei
Archívum

Kiskunhalas és környéke viseletei

Szeptember 2-án nyílt meg a Kiskunhalas és környéke viseletei 1850-1950 című kiállítás a Thorma János Múzeumban. A kiállítás megnyitóján a Halas Néptáncegyüttes három táncosa mutatott be kalotaszegi, mezőségi, marosszéki, szatmári, rábaközi és kunsági népviseletet. Ezt követően Csonka Ferencné Margit néni egy eredeti, 1940-es évekbeli, óbácskai bársonyvirágos keceli viseletbe öltöztette be a modellt. Ezután következett Romsics Imre kalocsai múzeumigazgató előadása Női népviselet Bács Kiskun megyében címmel, mely során a kiskunsági, kalocsai-sárközi, valamint a bácskai népviseletek közti hasonlóságot, illetve különbözőséget mutatta be. 

A Thorma János Múzeumban az állandó kiállításban szereplő négy viseleti bábu mellett most 15 további bábun kerül bemutatásra Kiskunhalas és környékének női és férfi viselete a 19. század közepe és 20. század között. Így összesen 19 öltözet segítségével alkothatnak képet az érdeklődők vidékünk régi viseleteiről. A bemutatott ruhadarabok tükrözik a társadalmi különbségeket (polgár, paraszt, szegény paraszt), az életkort (fiatal, idős), családi állapotot (hajadon, házas stb.) és a nemzetiségi hovatartozást (magyar, cigány). A kiskunhalasi ruhákon kívül Borota, Jánoshalma, Kecel, Mélykút, Tompa településekről származó viseletek láthatók. A tárlaton főleg ünnepi viseletek szerepelnek, mert ezek nagyobb megbecsülésnek örvendtek, és a gyengébb minőségű hétköznapi ruhadarabok elhasználódtak. A kiállított öltözetek egy kivételével mind a Thorma János Múzeum gyűjteményéből származnak. 

A népviseleti kiállításon a múzeum fotóiból divattörténeti jelentőségű, helyi és környékbeli lakosokat ábrázoló közel száz fénykép tekinthető meg. Tárlókban női kiegészítő ruhadarabokat, pl. harisnyát, kesztyűt, főkötőket stb. állítottak ki a rendezők. A kiállítás ideje alatt a látogatók számára lehetőség nyílik arra, hogy a korabeli ruhadarabok másolatát felpróbálják, s erről a beöltözésről fényképeket is készíthetnek. A tárlatot mostantól 2012. május 31-ig lehet megtekinteni.