Kunsági Pásztortűz Este
Archívum

Kunsági Pásztortűz Este

Az idei nyár első Pásztortűz Estéjén, a Végh kúriában az egyik főszereplő a karcagi kunsági birkapörkölt volt.

Karcagi főzőemberek érkeztek a Pásztortűz Egyesület meghívására, hogy elkészítsék ezt a hagyományos népi finomságot. A szokásos népzene, néptánc és italozás mellett a szellemi kulturális örökség részének tekintett különlegesség megízlelésére is mód volt.
A karcagi módra főzött kunsági birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. A juh húsát nem tartósították, egy állat levágása után a teljes húsmennyiséget elfogyasztotta a család. Az a jellegzetessége a nagykunsági birkaételeknek, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt ízvilágában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent.
A népi kultúrát népszerűsítő egyesület rendezvényén közel százan vettek részt. Megtekinthették a tanya-makettet és néptáncot is tanulhattak. Az est folyamán természetesen a fejtörő pásztortotó is szerepet kapott. A magyar népzene szerelmeseinek pedig a Szaki Authentic Band húzta a talpalávalót. A  vidámság amely a Pásztortűz Egyesület szervezésében valósult meg hajnalig tartott.

Benke Sándor

{phocagallery view=category|categoryid=506|limitstart=0|limitcount=0}