Mentés a bálamadzag-haláltól
Archívum

Mentés a bálamadzag-haláltól

Embertelen módon tartották azt a kutyát, amelyiknek a nyakánál a húsa alá benőtt a bálamadzag, amivel korábban kikötötték. A szerencsétlen jószág hónapok óta gyakorlatilag állandó fájdalommal élt. Az állatvédők és a rendőrök rajta kívül egy anyakutyát is kimentettek két kölykével együtt a jánoshalmi házból, ahol korábban gyakorta kínozták a gyerekek kisállatokat.

A Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület bejelentése alapján állatkínzás miatt indult eljárás egy négygyermekes jánoshalmi asszony ellen, akire már régóta panaszkodtak a szomszédok. A több kutyát is befogadó a család egyikről sem gondoskodott megfelelően. Az utca lakói szerint a gyerekek felboncoltak egy élő macskát, levágták egy kiskutya füleit, a közeli kutat is azért kellett lezárni, mert oda dobták bele az elpusztult állatok tetemeit…

Az egyesület a Halasi Állatvédőrséggel és a jánoshalmi rendőrökkel közösen azt követőn szervezett akciót az állatok megmentésére, hogy egyre több bejelentés érkezett az említett háznál tartott elhanyagolt állapotban lévő jószágokról.

Az egyik lesoványodott kutya nyakán kb. egy centiméter széles nyílt seb tátongott, amit még fiatalabb korábban a nyakára kötött bálamadzag okozott. A madzagot azonban később sem vették le róla, így az teljesen belenőtt a kutya húsába. Az erősen szennyezett sebből gennyes, véres váladék csurgott. Az állatorvosi szakvélemény szerint a szerencsétlen állat hónapok óta komoly fájdalmakkal élt. A Halasi Állategészségügyi Központban műtéti úton távolították el a nyakából a bálamadzagot, azóta a Halasi Állatsegítő Alapítvány Szegedi úti állatotthonában lábadozik. Ide szállították az állatvédők azt a kissé lefogyott anyakutyát is a néhány hetes kölykeivel együtt, amelyeket szintén ennek a háznak az udvarán találtak az ott tárolt szeméthalom alatt.

Az asszonynak feltehetően nemcsak állatkínzás miatt kell felelnie, hanem áramlopás miatt is, az állatvédők és a rendőrök ugyanis illegálisan bekötött áramvezetékre bukkantak a házban. - Az áramszolgáltató előtt nem ismeretlen a megadott cím, többször is kikapcsolták már az áramot a felhalmozott díjtartozás miatt, de a család rendszeresen visszaköti a vezetéket – tudtuk meg a Démásztól.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=137|limitstart=0|limitcount=0}